Geert Lambert


Fout kerstcadeau
december 19, 2007, 6:01 pm
Filed under: Zonder categorie | Tags:

Fout kerstcadeau

Politiek kan soms onvoorspelbaar zijn. Net nu we dachten dat de regeringsonderhandelingen eeuwig zouden blijven duren, komt er abrupt een eind aan. Ze waren al een deel van ons dagelijks leven geworden, de hardwerkende politici die teksten herkauwden en alles deden om vooral “goed bestuur” te realiseren. We zagen beelden van onderhandelaars in hemdsmouwen die in de tuin aan het onderhandelen waren, van onderhandelaars tussen de natte herfstbladeren en zelfs van onderhandelaars met een warme sjaal om de eerste winterkou te trotseren. Het mocht allemaal niet baten: de principes en de verkiezingsbeloftes haalden de bovenhand en men trok liever met opgeheven hoofd in de oppositie dan onder de lat door in de zestien.
Maar kijk: plots werd alles anders. Guy Verhofstadt werd ten tonele getoverd en bij wonder kwam de perceptiepolitiek terug. Gedaan met over programma’s zeuren, gedaan met zeggen wat wel en niet kon. Plots gold nog één regel: zo vlug mogelijk de teller op nul zetten, zodat de burger minstens toch de indruk kan krijgen dat het politieke wereldje terug beginnen draaien is. Liefst nog voor Kerstmis, een mooier geschenk kan de rechtgeaarde Belg zich moeilijk wensen.

Eerlijk gezegd: ik was al enkele weken uitgekeken op het povere politieke spel van het afgelopen najaar. Maar vandaag blijkt eens te meer dat de vaudeville van de voorbije maanden eigenlijk enkel tot doel had om tijd te kopen om bochten te nemen. Was men in juli tot de finish doorgegaan over de staatshervorming, dan had men op de nationale feestdag kunnen vaststellen dat er geen akkoord inzat. Misschien hadden we dan al lang een interimregering gehad die zich de voorbereiding van de staatshervorming had aangetrokken. Dan hadden we nu in het parlement ernstige debatten kunnen houden over de tanende koopkracht, over het uitblijven van maatregelen om de energieprijzen in de hand te houden of over deze of gene minister die zijn boekje te buiten ging. Omdat we echter onophoudelijk in blijde verwachting waren en van cruciale week naar cruciale week huppelden, werd elk debat in de kiem gesmoord en mochten mijn collega’s en ik in halve technische werkloosheid amper vragen stellen.

Dat men nu plotsklaps, kort voor Kerst en Nieuw, het volk een regering wil geven, wekt dan ook meer dan verwondering. Wat is er zo fundamenteel gewijzigd in de laatste weken? Waar zit de doorbraak op communautair vlak? In een drang om tegemoet te komen aan de terechte opmerkingen van de man in de straat vergeet men wel waar diens opmerkingen eigenlijk over gaan. Neen, die man in de straat wil niet per se een groepsfoto voor het koninklijk paleis zien, maar politici die een project uittekenen voor de toekomst. Welk regeerakkoord is er in de laatste weken onderhandeld? De oranje-blauwe tussenakkoordjes, waarvan het budgettaire plaatje nog niet bekeken werd? Of is er een nieuw groots project in de maak waar u en ik het fijne niet mogen van weten? Ik had me al geërgerd aan een jezuïetenregering die bleef volhouden dat men zaken zou realiseren, terwijl men eigenlijk al lang intern op veto’s was gebotst. Nu wordt het nog erger, met een perceptieregering die zelfs geen project kan uitdragen, maar vooral blij is dat ze bereid zijn om samen eventjes te regeren.

De kerst- en nieuwjaarsperiode vind ik al langer niet de leukste tijd. Al is het maar omdat je net in deze periode vaak cadeautjes krijgt waar je eigenlijk niets mee bent. Het reuzenpakket dat we nu onder de grote kerstboom in het Paleis der Natie vinden, lijkt me weer eens zo’n geschenkje te worden.

Advertenties

Geef een reactie so far
Plaats een reactieGeef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s%d bloggers liken dit: