Geert Lambert


What’s in it for Pieter?
december 23, 2007, 8:05 pm
Filed under: Zonder categorie | Tags: , ,

What’s in it for me? Het is de vraag die sinds 10 juni door het hoofd van Pieter De Crem spookte. De functie van Kamervoorzitter bleek een te magere return on investment – kiescampagnes kosten nu eenmaal een flinke smak geld. Vandaag is Pieter eindelijk minister van Defensie. Die portefeuille is alleszins geen risico-opdracht: bruiner dan zijn voorganger kan hij het moeilijk bakken.
Beachvlaggen in Aalter
Maar politici maken wel vaker de fout om hun eigen verlangens op de bevolking te projecteren. De Crem zegt vandaag in De Standaard het volgende: “Het leger kost een bom geld: per jaar 2,7 miljard euro. De mensen vragen zich dan af: what’s in it for me? Ik wil die return on investment tonen.”

¿Que? Ik heb me eerlijk gezegd nog nooit afgevraagd wat het leger voor mij persoonlijk kan betekenen. De enige Belgen die zich dat echt afvragen werken bij de verkoopafdelingen van de Belgische wapenbedrijven.

De Crem ziet het als zijn missie om (de minister van) Defensie terug in de gedachten van de mensen te brengen. Verspilde energie, als je het mij vraagt. Is het nodig dat we met zijn allen voor het slapengaan eens stilstaan bij de weldaden van onze Belgische strijdkrachten? Maar goed, een nieuwe minister van Landsverdediging moet plannen maken, en zolang dat bij onschuldige plannetjes blijft heb ik daar geen problemen mee. Pieter breekt in De Standaard een lans voor de vrijwillige legerdienst.

De Crem denkt blijkbaar dat veel jongeren staan te springen om vrijwillig legerbottines op te blinken en sanitaire blokken te poetsen. Ik wens hem dan ook veel succes bij zijn offensief om de hearts and minds van de eigen bevolking te winnen. Op één voorwaarde: over een echte legerdienst kan er niet gesproken worden. De beslissing van De Crems notoire voorganger Leo Delcroix kan onder geen beding herroepen worden. Daarom heb ik ook een voorstel voor de nieuwe minister van Defensie: schaf de dienstplichtwetten definitief af! Vandaag bestaan die wetten nog steeds, ze zijn enkel opgeschort. Maar de rol van het leger is sinds Delcroix danig veranderd: vandaag wordt er een professioneel en snel inzetbaar leger verwacht, dat kan opereren in een Europees kader. Er is geen behoefte aan een reserve ongetrainde jonge mensen.

En dat onze Pieter nog plannen heeft, bleek ook al uit zijn laatste woorden voor de camera’s van de RTBf. Daarin stelde De Crem, naast zijn ballonnetje om legerdienst in te voeren, dat deelname aan echt conflictgebieden zondermeer moet kunnen. Op een vraag of dat ook deelname aan een conflict in Irak betekende, weigerde de nieuwe minister resoluut “neen” te antwoorden. Voila, dat we weten we dan ook al. Pieter de Krijger is minister van Oorlog geworden, voorwaar een echt nieuwe functie in zo’n interim-regering…

Advertenties

5 reacties so far
Plaats een reactie

lol, nooit geweten dat je zo’n lolbroek was, Geert. Vreemd dat de babyface van de wetstraat zo’n volwassen post als defensie toegewezen krijgt. Zijn omhooggevallen uitspraken tov Flahaut tonen allesinds aan dat zijn mentale leeftijd goed aansluit bij zijn kinderlijk gezichtje. Hoewel ze wel deels terecht zijn, moet een politieker m.i. soms zijn woorden kunnen inslikken.
Kan er eigenlijk niet geknipt worden in het budget voor defensie? Zoals je zelf al aanhaalt, een (West-)Europees leger lijkt me vele gepaster.

Reactie door Jeroen

Blijkbaar weet U wat al Belgen denken. Ik citeer: De enige Belgen die zich dat echt afvragen werken bij de verkoopafdelingen van de Belgische wapenbedrijven.
Als U toch weet wat iedereen denkt, en al even vlot even hun mening neerpent, dan weet U voorzeker al de volgende verkiezingsuitslag.

Was getekend

Reactie door vandepotgerukte

“Maar politici maken wel vaker de fout om hun eigen verlangens op de bevolking te projecteren”.

Dit zinnetje kon niet meer van toepassing zijn op de uitspraken van Bert Anciaux gisteren in het journaal. Bert is boos. Bert ging het laten weten. En Bert deed wat hij zei. In tien seconden haalde hij het hele WK 2018-project onderuit. “Waarom Wallonië erbij betrekken?” opperde hij. Dat gaan ze bij de FIFA graag horen. Ze zijn daar al niet happig op een organisatie met twee landen en nu gooit de minister van sport (!)er een communautair sausje over. Dank u wel Bert. Gemeenschap is leuker met twee,niet?

Reactie door Maurits

@Maurits: Bert Anciaux is dan ook Vlaams minister van Sport, hé. Het is niet de bedoeling dat hij in Luik voetbalstadia gaat optrekken. Al zou Yves Leterme dat vast niet erg vinden 🙂

Reactie door P-J

Blijkbaar heb ik meneer Anciaux’ uitspraken op het vrt-journaal van 24/12 wat verkeerd opgevat,want het blijkt dat hij enkel denkt aan “een gemeenschappelijk project met Nederland ter financiering van stadions”,zoals hij in het VRT-journaal zei. Het ging dus helemaal niet om Wallonië uit te sluiten van de WK 2018-kandidatuur. Mijn excuses voor deze foutieve interpretatie,het zal aan de stresserende blokperdiode liggen 🙂

Reactie door Maurits
Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s%d bloggers liken dit: