Geert Lambert


Filip Dewinter heeft een kort lontje
januari 20, 2008, 7:27 pm
Filed under: Spirit | Tags: , , ,

Calimero

Houdt de vrijheid van meningsuiting ook het recht om te beledigen in? Het Vlaams Belang is er zelf nog niet helemaal uit. Het hangt er maar vanaf wie er wie beledigt.

Zo ging Filip Dewinter deze week met een groepje Europese extreem-rechtse politici een kijkje nemen in Antwerpen, meer bepaald in de gekleurde wijken in Antwerpen-Noord en Borgerhout. Op safari, grapte Dewinter. Hij drukte zijn radicale geloofsgenoten echter op het hart “de dieren niet te voederen“. Altijd goed voor de sfeer, zo’n bon mot van de Belang-kopman die – niettegenstaande de loze beschuldigingen van de anti! Vlaamse! Racisten! – helemaal niet racistisch is. Een heel klein beetje islamofoob misschien, maar een racist is Filip nooit geweest en zal hij nooit zijn.

De volgende voorzitter van zijn partij, Bruno Valkeniers, had ons al gewaarschuwd: de vuile praat zal onverminderd deel blijven uitmaken van de VB-huisstijl. En niet alleen de inwoners van Borgerhout moesten er deze week aan geloven: ook onze eigen voorzitster had de toorn van Dewinter opgewekt. “Geysen provoceert alle Vlamingen! Door uitgerekend in Antwerpen! Onder het mom van het pluralisme! En verdraagzaamheid! Met een hoofddoek haar nieuwjaarstoespraak te geven!” Uitgerekend in Antwerpen, de zoo van Vlaanderen, de natuurlijke habitat van de echte Vlaams Blokker! Je moet maar durven. “Bettina Geysen prostitueert zich voor de Islam!”, kakelde hij hysterisch.

De zelfverklaarde islamofobe antiracist zal het mij wellicht vergeven, maar die uitspraak doet mij wel heel sterk denken aan een vijftienjarig ettertje dat meisjes uitscheldt voor hoer omdat ze geen hoofddoek dragen. Les extrèmes se touchent encore une fois.

Waarom reageerde Dewinter zo gebeten? Was het de bedoeling om eens flink uit te halen naar een politieke tegenstrever om de aandacht af te leiden van de interne ruzies die de afgelopen weken alweer de pers haalden en de geruchten over de love story tussen zijn rivalen Vanhecke en Morel? Ik kan overigens best geloven dat Marie-Rose Morel zich niet altijd even gelukkig voelt in een partij waar macho’s die dames uitmaken voor prostituee de dienst uitmaken.

Het Belang was evenwel niet gediend met het uitlekken van de affaire. De redactie van De Standaard werd gedwongen om een lezersbrief te publiceren waarin de partijtop eendrachtig zijn gal spuwt over de schandalige berichtgeving. “We stellen nu al maanden vast dat de krant een karaktermoord pleegt op Marie-Rose Morel met termen als ‘Yoko Ono’, ‘intrigante’ en tal van insinuaties.” Morelleke Forelleke – die overigens het boek “Sex with Kings, over de minnaressen van de machtigen der aarde, verkiest als vakantieliteratuur – voelt zich blijkbaar beledigd.

Maar nog was haar lijden niet ten einde: in aan andere lezersbrief in dezelfde krant herinnerde een kabinetschef zich zijn eigen uitspraak ‘Mens cruella in corpore pulchro’ (een gemene geest in een aantrekkelijk lichaam) die hij deed toen de voormalige Aardbeiprinses in minirok en laarzen het parlementaire halfrond betrad. Een schande! Het Belang verwacht uiteraard excuses van Frank Vandenbroucke, de baas van de snoodaard die Freedom of Speech een tikkeltje te ruim interpreteerde.

Voor een uitspraak van een dergelijke grofheid zijn excuses natuurlijk niet genoeg. Parlementsvoorzitter Marleen Vanderpoorten moet de kabinetschef ook nog eens publiek de mantel uitvegen. Net zoals de voormalige grootste partij van Vlaanderen ook eist dat Patrick Janssens Bettina op het matje roept. Wat Dewinters burgemeester ermee te maken heeft snap ik zelf niet zo goed, aangezien Bettina zich tot nader order niet hoeft te houden aan de dresscode van het Antwerpse stadspersoneel. Beste Filip, het is niet omdat Bettina occasioneel een hoofddoek draagt, dat ze zich onderdanig opstelt tegenover welke man dan ook.

Jammer toch dat de mensen met de kortste lontjes altijd de langste tenen hebben.

Advertenties

2 reacties so far
Plaats een reactie

beste geert lambert,

als linkse vlaamse jongen van 62(leeftijd) heb ik toch 3 bemerkingen, nu ik toevallig op jouw blog uitkom, hier gebruik makende van mijn freedom of speech, en als uiting van mijn lak aan de politiek-correcte kultuur die ons de laatste jaren wordt opgedrongen.

1 – racisme mag dan al een misdaad zijn, maar een fobie is dat voorlopig nog niet: het is een angst, al dan niet met een psychologische achtergrond. islamofobie is dus voorlopig nog geen misdaad, al is dat in het geval van het VB
wel een verkapte vorm van…ik hoef het VB dus niet te verschonen van HUN islamofobie.

2 – lieve bettina mag dan wel demonstratief een hoofddoek dragen, om wat dan ook te verduidelijken en iedereen diets te maken dat racisme niet past bij spirit, maar dat lost de problemen niet op van de mensen die onderhevig zijn aan racisme, al wordt dat woord veel te vaak en te vlug in de mond genomen (eens nee zeggen volstaat om van racisme beschuldigd te worden), en dat wijzigt niets aan de verhouding van de moslimwereld tot onze westerse wereld, waaraan ze zich meestal niet schijnen te kunnen aanpassen.
in die zin ben ik ook islamofoob – al ben ik rabiaat tegenstander van het VB, al van toen vader Anciaux indertijd voor een VU-vergadering in Buizingen pleitbezorger was van “eenheid onder de Vlamingen, het sluiten van de rangen en (terug) samenwerken.
ik was dan ook geschokt toen onlangs werd gelekt dat Schiltz eveneens toenadering ZOU (wat is er van waar?)zou hebben gezocht tot diegenen die hij ooit de wandluizen van de vlaamse beweging noemde.

3 – maar, als linkse jongen, als vrijdenker, atheïst en agnosticus ben ik ook tegenstander van elke religie, met het nodige respect voor elke mens die in/uit religie steun kan putten. verwijzend naar een zekere Karl Marx, ben ik méér dan ooit overtuigd, van het feit dat religie opium voor het volk is, in moderne taal omgezet: religie is als een niet onder controle gehouden ongeleid projectiel, en met betrekking tot de islam…
ik mag gerust een ander en verstandiger mens dan ik aan het woord laten zoals geciteerd in de eindjaarsvragen van mijn partijblad Humo,waarin Siegfried Bracke het had over: “het ook door papenvreters probleemloos opzijzetten van burgerlijke vrijheden om de moslims maar niet voor het hoofd te stoten.”
en het stoort mij al lange tijd, dat de zelfverklaarde “progressieven”, waartoe niet alleen spirit, groen en de sp.a behoren, getuigt van een hemeltergende inconsequente houding in deze aangelegenheid.
en daar ligt één van de belangrijkste oorzaken voor een zekere angst, voor islamofobie.
wij hebben er minstens 1960 jaar over gedaan om ons te ‘bevrijden’ van de roomse kerk, en nu “loopt” men achter een religie aan die nóg minder soepel is.
het hoofddoekendebat is dan ook maar een heel klein aspectje van een groeiend probleem.
beste geert, ik weet niet of je ooit nog de tijd gekend hebt van de franse orde der zusters “wittekappen” (zo’n non uit de serie “gendarme de saint-trop”). ik wil de zaak niet in het belachelijke trekken, maar als morgen iemand van uit zijn religieuze overtuiging met dergelijk hoofddeksel achter een antwerps of oostends stadhuisloket gaat zitten, ben ik vrij zeker van de reactie die zal volgen – ook vanwege bettina!.
steve stevaert – niet verlegen om een bon mot, zei ooit dat het belangrijker was wat er in ‘hun’ hoofd was dan erop, heeft 100% gelijk. maar, als wat op hun hoofd ligt de uitdrukking is van wat er in hun hoofd omgaat, dan krijg je over weinige jaren le choc des idées, SANS que la lumière
jaillisse.
en ik vrees dat bettina geen hoofddoek meer zal dragen, en evenmin een minirok.
als antifascist ben ik zo vrij u – en links in vlaanderen – hiervoor te waarschuwen.
PH spaak riep ooit uit (in de UNO of NATO – weet het niet meer precies – en het was in verband met een andere dreiging: de sowjets) NOUS AVONS PEUR.
wel, ik ook

vriendelijke groeten

luk langhendries
albertstraat 57/12 – 1500 halle

Reactie door luk langhendries

En dan heb je het nog niet eens over het beledigen en bedreigen van rechters bij het proces over racisme van een aantal jaren geleden.

Reactie door Stefaan De Groote
Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s%d bloggers liken dit: