Geert Lambert


Ceci n’est pas une base nucléaire
januari 24, 2008, 5:36 pm
Filed under: defensie | Tags: , , ,


Misschien moet ik op mijn blog een afzonderlijke rubriek installeren over “onze jongen in Afghanistan” Pieter De Crem. Hij blijft me voorwaar verrassen. Eergisteren kondigde hij aan dat hij de 90mm-kanonnen gelukkig niet zal kopen. Eerlijk waar, ik steun die beslissing ten volle, hoewel ze waarschijnlijk wel zware financiële repercussies zal hebben. Een bestelling annuleer je immers niet zomaar. Maar gelukkig schrikt De Crem er niet voor terug om nutteloze beslissingen (oud-kamerlid Walter Muls had dit in de vorige legislatuur al duidelijk aangetoond) geen gevolg te laten kennen. Het betekent tezelfdertijd dat het aankoopbudget van Defensie minder zal zijn, ook dat juich ik eerlijk gezegd alleen maar toe. Hopelijk zal men niet vlug-vlug het één en ander pogen te compenseren door aan dezelfde firma dan maar voor een gelijkaardig bedrag bestellingen van andere nutteloze zaken te plaatsen. Dat zou echt van de pot gerukt zijn: enerzijds je voorganger (terecht) op de vingers tikken om vervolgens – weliswaar met andere wapens – hetzelfde bedrijf toch nog zijn pleziertjes te gunnen.

En gisteren verraste Pieter me voor de tweede maal. Het was duidelijk: ja, ik bevestig dat er hier kernwapens liggen in Kleine Brogel. Duidelijker kon het niet, maar toch was de minister verkeerd begrepen en luidde het dat België enkel meedoet aan de nucleaire strategie van de NAVO. Hallo! Alsof we dat nog niet wisten. Wilfried Martens en de onlangs overleden Frank Swaelen hadden al lang erkend dat ze de wapens naar België hadden laten overkomen. Daar was nooit een geheim van gemaakt, alleen wisten we niet precies waar. En zij die het wisten, mochten er niets over zeggen. Nu is het duidelijk waar ze (of minstens een deel ervan) liggen. Maar de vermeende openheid van De Crem bleek alras een simpele verspreking te zijn. Nog zo’n versprekingen, zou ik zeggen .

Maar eigenlijk zou ik vooral blij zijn als we nu eindelijk eens een open debat kunnen houden over de toekomst van de NAVO. Ooit opgericht als een bondgenootschap om ons te beschermen tijdens de koude oorlog, hebben we het nooit aangedurfd om de NAVO bij het einde van die oorlog op te doeken. Dat was voor hen onmiddellijk het signaal om een nieuwe invulling te geven aan hun taak, en die was vlug gevonden: via de NAVO zou de VS eindelijk doen wat ze al decennia wil: het volledige defensiebeleid bepalen van de Europese “bondgenoten”. En zo komt het dat we langzaamaan aan het afglijden zijn in een nieuwe wapenspiraal waar de NAVO de dirigent van is. Herinner je nog Reagan’s ruimteschilddroom? Wel, onze NAVO zou niets liever zien dat we dit met alle Europese landen volop ondersteunen. De VS zorgde er in alle geval al voor dat Tsjechië en Polen hun grondgebied ter beschikking stellen voor de nodige infrastructuur en/of raketten. En op de komende top in Boekarest dreigen de andere NAVO-lidstaten meegesleurd te worden in een verder verloop van dit ruimteschild (zie ook mijn blog van 27 december). Kostprijs: onbekend, maar torenhoog. Betaler: u en ik. Beslisser: enkele ministers die het parlement er liefst buiten houden.

De Crem opende via zijn verspreking een debat dat veel ruimer gaat dan de kernwapens zelf, hij opende een discussie over het nut van de NAVO en over de beslissingswijze van deze instelling. Nu maar hopen dat zijn directe rechtzetting niet betekent dat hij die discussie ook volledig wil sluiten, of – nog slechter – gewoon uit de weg wil gaan uit liefde voor het atlantisme.

Advertenties

1 reactie so far
Plaats een reactie

[…] Europa, zijn dringende maatregelen vereist in afwachting van de definitieve verwijdering van de ‘capaciteit nucleair’. Geert Lambert zal minister van Defensie De Crem vragen welke maatregelen België en de VS […]

Pingback door Persbericht: VlaamsProgressieven vraagt ontmanteling nucleaire capaciteit Kleine Brogel « Geert Lambert
Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s%d bloggers liken dit: