Geert Lambert


Wachten op de tweede fase
februari 25, 2008, 6:36 pm
Filed under: staatshervorming | Tags:

Voila, de borrelnootjes liggen op tafel. Het gaat niet eens om echte aperitiefhapjes of “amuse-gueules”, maar om flauwe zoutjes. Waar men ons voor de verkiezingen de hemel op aarde beloofde, blijkt – na eventjes 10 maanden politieke crisis – dat we mogen blij zijn met de regionalisering van het participatiefonds, het BIRB, het landbouwrampenfonds en nog enkele dingen. Enkel (delen van) de huurwetgeving en de verkeerswetgeving kunnen me eigenlijk echt boeien. Dat zijn zaken die u en mij daadwerkelijk kunnen raken en waarmee Vlaanderen effectief een beleid zal kunnen voeren. Niet dat de IKEA-wet compleet onbelangrijk is, maar daarvoor had men geen politieke instabiliteit nodig gehad. Met spirit hebben we steeds gesteld dat we ons echt constructief wilden opstellen en ook nu zullen we dat doen. Elke stap vooruit, hoe klein ook, is een stap vooruit, maar de beloofde “vette vis” is niet eens een sardientje gebleken.

Wat me vooral stoort, is dat politici als Dehaene en Moureaux niet eens de moeite doen om een begin van invulling te geven aan art. 35 van de grondwet. Het is met dat artikel dat we België echt confederaal kunnen maken. Op die manier zouden we als Vlamingen en Walen ten gronde kunnen zeggen wat we daadwerkelijk samen willen en kunnen doen. De oefening die tot nu toe gebeurde, maakt dat we binnen enkele maanden opnieuw een crisette of erger krijgen. Of dat we na volgende federale verkiezingen opnieuw lang rond tafel zullen zitten om te debatteren over een zoveelste staatshervorming. Zowel Dehaene als Moureaux waren destijds betrokken bij de redactie van het fameuze art. 35, waarbij toen gesteld werd dat men in “een volgende fase” (waar hebben we dat nog gehoord) een invulling zou geven van die terreinen waar België bevoegd voor is. De rest zou aan de gemeenschappen en gewesten toekomen. Het zou de beste garantie zijn voor een zuivere en begrijpelijke staatsstructuur.

Het heeft dus weer niet mogen zijn. Vandaag blijft het bij wat morrelen in de marge. En CD&V–NV-A behoudt het volste vertrouwen in elkaar ondanks het grootste kiezersbedrog dat België ooit kende. Maar dat is dan minstens de verdienste van het mini-mini-akkoordje: het “Vlaams kartel”, zoals ze zichzelf noemden, kan de kiezer onmogelijk nogmaals zo zwaar beliegen. Vandaag gaat men openlijk onder de lat door. Noem me cynisch, maar dat was hetgeen ik al lang verwachtte.

Conclusie: Jammer, het is een gemiste kans en het blijft dus wachten op de tweede fase. Als het maar geen wachten op Godot wordt.

Advertenties

Geef een reactie so far
Plaats een reactieGeef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s%d bloggers liken dit: