Geert Lambert


Arithmétique hollandaise
februari 27, 2008, 1:09 pm
Filed under: staatshervorming | Tags: ,

Bart I

“L’Histoire se répète”, het was één van de favoriete zinnetjes van mijn moeder bij het bekijken van TV-journaals. Had ze nog geleefd, ze zou het nogmaals zeggen bij het aanhoren van de uitleg waarom de nieuwe regering toch ook aan Vlaamse zijde een meerderheid heeft.

Even uitleggen: de Kamer van Volksvertegenwoordigers telt 150 kamerleden, waarvan er 88 als Nederlandstalig geregistreerd staan. Dat is van belang als men bijzondere meerderheden moet behalen, want dan heb je minstens een meerderheid nodig in elke taalgroep. De huidige meerderheidspartijen beschikken aan Vlaamse zijde over 48 zitjes, tenminste voor zover de N-VA meegerekend wordt. Trek je hun volksvertegenwoordigers ervan af, strand je op 42 leden. Concreet betekent het dat de huidige nepregering niet eens de steun geniet van een meerderheid van de Vlaamse kamerleden. Dit is ongezien en compleet onaanvaardbaar. De Vlaamse politici van de meerderheid gaan hiermee volledig door de knieën door een regering te steunen die niet eens op de steun van 50% van de Vlamingen kan rekenen. Dat net het “Vlaams (sic) Kartel” deze situatie aanvaardt en zelfs creëerde, kan op het lijstje ‘kiezers bedriegen’ bijgeschreven worden.

Maar voor alles is een uitleg, dachten de Heren Schouppe en De Wever. Als we nu eens het volk wijsmaken dat er wél een meerderheid is: want de zes N-VA-kamerleden vinden blijkbaar van zichzelf dat je met hen compleet geen rekening moet houden. Ze zullen zich ook onthouden, dus zijn er – nog steeds volgens deze wijze heren – slechts 82 Vlaamse parlementsleden. En zo bekom je natuurlijk met slechts 42 Vlaamse volksvertegenwoordigers wel een meerderheid aan Vlaamse zijde, want de zes onthoudingen moet je niet meetellen. U leest het goed: de N-VA ging Vlaanderen niet laten ‘strikken’ maar ontneemt haar eigen kiezers wel dadelijk 6 Vlaamse volksvertegenwoordigers. Het is meer dan kiezersbedrog, het is kiezers bestelen.

Het doet me denken aan een periode uit onze vaderlandse geschiedenis waarin het er in onze contreien ook institutioneel spannend aan toeging. In het Verdrag van Chaumont beslisten de grote mogendheden om Napoleon verder te bevechten en om tussen Frankrijk en de Duitse bond een bufferstaat te installeren. Tijdens het Congres van Wenen voegden ze daarom de Zuidelijke Nederlanden bij de Verenigde Provinciën. Maar er bleken wel wat mankementen in de nieuwe grondwet te bestaan: zo kreeg het Zuiden met 3,4 miljoen inwoners maar evenveel vertegenwoordigers in de Tweede Kamer als het Noorden met een bevolking van 2 miljoen. En de bisschoppen in het Zuiden tekenden verzet aan tegen de afschaffing van het statuut van staatsgodsdienst voor het katholicisme. Die moeilijkheden zorgden ervoor dat slechts 527 van de 1604 zuidelijke notabelen de grondwet van dit Verenigd Koninkrijk der Nederlanden wilden goedkeuren.
Maar Willem I was creatief en besliste om ook de afwezigen en zij die tegenstemden omwille van de godsdienst bij de voorstemmers te rekenen. Door deze “arithmétique hollandaise” werd zijn grondwet goedgekeurd en kon Willem in september 1815 in Brussel de eed op de grondwet afleggen.

CD&V en N-VA haalden dus hun mosterd bij Willem I en zijn fameuze “arithmétique hollandaise”. Bart De Wever is een historicus, ik ben maar een simpele jurist. Volgens mijn wiskunde heb je 45 stemmen nodig om een meerderheid te hebben van 88 stemmen, maar met Hollandse rekenkunde zorg je ervoor dat 42 ook al meer dan de helft is van 88… en dat je daarmee een meerderheid van de bevolking te kakken zet en laat verstrikken, moet je er maar bijnemen.
Je zult het me willen vergeven, maar ik hou nu al mijn hart vast voor die tweede fase.

Advertenties

1 reactie so far
Plaats een reactie

Tja als je dit als Vlamingen accepteert ben je inderdaad nog niet toe aan onafhankelijkheid.

Reactie door Sally Mens
Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s%d bloggers liken dit: