Geert Lambert


Propaganda op Olympisch niveau
maart 30, 2008, 2:49 pm
Filed under: Buitenland, Burgerrechten | Tags: , , ,

Net zoals alle (burger-)oorlogen is het conflict in Tibet ook een propagandaslag. Wie erin slaagt de mediaberichtgeving over de incidenten te controleren, kan de publieke opinie beïnvloeden en de buitenlandse druk sturen. De Chinese overheid heeft sinds Tienanmen blijkbaar bijgeleerd. Alle buitenlandse journalisten zijn uitgewezen, zodat er geen gênante beelden meer verspreid kunnen worden.
Tankman

Op het internet circuleren ook geruchten dat sommige relmonniken in Tibet eigenlijk verklede Chinese soldaten zouden geweest zijn. Precies door de afwezigheid van professionele journalisten is het moeilijk te achterhalen of dat klopt.

Militaire monniken

Maar alweer heeft de Chinese overheid een probleem: het internet valt nog moeilijker te controleren dan de klassieke media. De Chinese minister van Propaganda vraagt zich nu al vertwijfeld af of de Olympische Spelen nu een vloek of een zegen zijn. Onafhankelijke verslaggeving over Tibet vind je tot nader order op de uitstekende nieuwsblog van the Guardian.

Kuifje in Tibet

NB: Niet enkel in dictaturen wordt propaganda bedreven. Volgens het propagandamodel van Edward S. Herman en Noam Chomsky kan China nog een puntje zuigen aan de subtiele maar alomtegenwoordige propaganda in westerse, kapitalistische landen.


Update:

Blijkbaar heeft de foto van de Chinese soldaten met monnikengewaden niets te maken met het actuele conflict. Het zou om figuranten uit de Chinese film Tian xia wu zei (Een wereld zonder dieven) gaan. In China zou het gebruikelijk zijn dat de overheid een legertje figuranten levert aan ambitieuze filmmakers.

Advertenties

Geef een reactie so far
Plaats een reactieGeef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s%d bloggers liken dit: