Geert Lambert


War on Terror: een kwestie van prioriteiten

Twintig miljoen Britse Pond per dag. U leest het goed: TWINTIG MILJOEN POND, zo’n 25 miljoen Euro, PER DAG. Dat is het bedrag aan bestellingen dat één van ’s werelds grootste militaire bedrijven nodig heeft om zijn zaakje draaiend te houden. De mensen van de Britse wapenleverancier BAE Systems vertelden me dat deze week tijdens een voorstelling van hun activiteiten. Ondanks een goed gevuld orderboekje moet het bedrijf dus wel aardig wat handelsvertegenwoordigers op de loonlijst hebben.

BAE Systems is producent van o.a. gevechtsvliegtuigen, militaire schepen en – recenter – ook grondmateriaal. Vroeger waren ze ook actief in burgerluchtvaart (Brussels Airlines vliegt nog met BAE-vliegtuigen), maar behalve het onderhoud daarvan staan die activiteiten op een laag pitje. Blijkbaar is de militaire markt stukken lucratiever.

Dat ze bovendien 12% van hun handelscijfer halen uit handel met het Koninkrijk Saoedi-Arabië blijkt voor de Britse firma totaal geen probleem: “Elk handelscontract moet goedgekeurd worden door de regeringen die aan onze projecten meewerken”, zo luidt het op mijn vraag of zakendoen met de Saoedi’s zo vanzelfsprekend is. Dat betekent bijvoorbeeld dat voor het gevechtsvliegtuig Typhoon zowel de Britse, de Duitse, de Italiaanse en de Spaanse overheid akkoord moeten gaan met de leveringen aan Saoedi-Arabië. En blijkbaar stelde dat voor geen van hen een probleem.

Op hetzelfde ogenblik voeren we hier in “het vrije westen” een “War on Terror”. Leuk hé: we beperken aan de lopende band eigen vrijheden, we plaatsen op elke hoek van de straat een camera en mogen onze shampoo niet meer op het vliegtuig meenemen. Constant wordt er van u en mij gevraagd om uit onze doppen te kijken om te zien of er geen verdachte pakjes worden achtergelaten. Want als we niet oppassen, staan de terroristen morgen al in ons voortuintje. In naam van de strijd tegen het terrorisme moeten we vooral bang zijn.

Diezelfde overheid weet dat Saoedi-Arabië zijn oliedollars wel eens durft te gebruiken om moslimextremisme – en het daarmee gepaard gaande terrorisme – te financieren.

Hoezo? Waarom laten we als Westerse wereld dan toe dat een land dat niet echt hoog oploopt met de mensenrechten zwaar bewapend wordt (wat dat doet men toch met die 12% van de omzet van BAE Systems?).
Natuurlijk verschaft BAE werk aan vele duizenden gezinnen. Maar dat zou het bedrijf ook doen mocht het burgervliegtuigen, zuiveringsinstallaties of ploegscharen fabriceren. Neen, ik ben niet naïef en er zal altijd wel een minimum aan legitiem geweld noodzakelijk zijn om andere onderdrukkingen tegen te gaan. Maar wat we hier doen, is net het omgekeerde. Misschien ware het goed om ook eens over zo’n boycot te spreken. Maar blijkbaar kan dat niet als het over economische topspelers gaat…

Advertenties

Geef een reactie so far
Plaats een reactieGeef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s%d bloggers liken dit: