Geert Lambert


Bewakingscamera’s doen criminaliteit niet dalen
mei 7, 2008, 10:48 pm
Filed under: Privacy | Tags:

De inwoners van Londen worden de klok rond in het oog gehouden door maar liefst 15.000 camera’s. Heel Groot-Brittannië telt 1 camera per 14 inwoners, en elk jaar komen er ongeveer 200.000 camera’s bij. Je wordt ongeveer 300 keer gefilmd als je een dag in Londen rondwandelt.

De miljarden pond kostende inspanning van de Britse overheid om de misdaad te beteugelen door het Big Brother-systeem heeft weinig tot geen vruchten opgeleverd. Het netwerk van meer dan vier miljoen over het land verspreide videocamera’s is “een volkomen fiasco” gebleken, zo verklaarde dinsdag de verantwoordelijke bij Scotland Yard voor videobewaking, Mike Neville. Misdadigers hebben al lang geen schrik meer voor de camera’s, aldus de chef van de Yard in de krant The Guardian.

Hoofdreden voor het fiasco is, aldus Neville, dat er veel te weinig gekwalificeerde politieagenten zijn die het 24/7-overaanbod aan videogegevens kunnen afwegen. In miljoenenstad Londen is amper drie procent van de roofovervallen opgelost kunnen worden dankzij de hulp van Big Brother.

Een tijdje geleden moest de politie al toegeven dat camera’s niets uithalen tegen geweld van dronken Britten.

Ook in Vlaanderen zoeken steeds meer burgemeesters hun heil in bewakingscamera’s op straat. Ze kosten immers een stuk minder dan een agent en ze draaien 24 uur per dag. Dat ze weinig tot geen nut hebben, is dan geen doorslaggevend argument. Het is heel moeilijk om burgers en politici van het idee-fixe af te helpen dat camera’s de veiligheid verbeteren. Ook in mijn eigen stad, Oostende, loopt men weer met dergelijke plannen rond.  Reeds toen in destijds schepen was, had men al dergelijke ideetjes.  Gelukkig kon ik het steeds tegenhouden.  Blijkbaar wil men nu wel doorgaan, het zal zonder mij zijn.  Camera’s lossen niets op en kosten finaal evenveel als een veel efficiëntere wijkagent die weet wat er in zijn buurt aan het gebeuren is.  Bovendien heeft het plaatsen van enkele camera’s op probleemplaatsen als eerste resultaat… dat de problemen zich verplaatsen naar die wijken of straten waar er geen camera’s hangen.  En dat is dan weer meestal in die straten waar de minder mondige burgers wonen. 

Ik hoop dat de Britse rapporten onze lokale beleidsmensen toch tenminste eens doen nadenken voor ze alweer een uitgaansbuurt volhangen met camera’s.

Advertenties

Geef een reactie so far
Plaats een reactieGeef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s%d bloggers liken dit: