Geert Lambert


Verkiezingen in Servië: Belgische toestanden in de Balkan
mei 9, 2008, 10:03 pm
Filed under: Buitenland, Raad van Europa | Tags:

In de taxi van de luchthaven naar het hotel kon ik het niet laten de chauffeur te vragen naar zijn partijvoorkeur. Ik ben als waarnemer van de Raad van Europa in Servië op de vooravond van de parlementsverkiezingen. Die komen er nadat de regeringspartijen het niet meer met elkaar konden vinden over de houding van Servië tegenover de onafhankelijkheidsverklaring van Kosovo. Het zijn bovendien ook gemeenteraadsverkiezingen, wat de spanning extra verhoogt.

De taxichauffeur zal voor de Liberal Democrats stemmen, de partij van Jovanovic. Hij wil dat Servië zich naar de EU richt. En op mijn vraag wat er met Kosovo moet gebeuren, komt er een enkel ‘GO’, dat ze dan gaan hé. Voor hem geen sentiment over een stukje Servië. Indien ze het alleen beter kunnen, voor hem geen probleem. Dat was ook zo met Montenegro, hoewel er toch een verschil was, ook in Joegoslavië was Montenegro een afzonderlijke provincie, Kosovo viel toen ook al onder Servië.

Op een pleintje in de winkelwandelstraat van Belgrado staan tientallen in het blauw uitgedoste jongeren te pleiten voor een positieve houding naar de EU. Ik zie een oudere vrouw ruzie maken met één van hen. Ze is duidelijk geen zo’n voorstander van de EU, die in feite – ondanks dat dit nog niet officieel gebeurde – Kosovo’s onafhankelijkheid erkent. Karel De Gucht stelde het deze week nog eens op zijn eigen ondiplomatische manier: als de EU een samenwerkingsakkoord met Servië afsluit, is dat niet met het Kosovaarse deel. Het deed de vertegenwoordiger van de partij “Nieuw Servië” (in kartel met de DPS van eerste minister Kostunica) bij onze ontmoeting in het kader van de verkiezingswaarneming uithalen naar België. En bijna smeekte hij dat het Belgisch Parlement dat net omgekeerd zou beslissen.

De prognoses voor zondag voorspellen een nipte uitslag. Het zouden wel eens bijzonder moeilijke regeringsonderhandelingen kunnen worden. Waar hebben we dat nog gezien? En ook Servië ging pas in januari 2007 al naar de stembus en voor enkele maanden waren er presidentsverkiezingen. Eén van de politici die we vandaag zagen, voorspelde niets goeds: het zou wel eens kunnen zijn dat het een match nul wordt tussen de twee kampen. En dan? Ja, dan gaan we in september opnieuw naar verkiezingen hé. Zouden we van Yves Leterme een exportproduct aan het maken zijn?

Advertenties

Geef een reactie so far
Plaats een reactieGeef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s%d bloggers liken dit: