Geert Lambert


Verkiezingen in Servië: In het clubhuis van Tito
mei 10, 2008, 9:44 pm
Filed under: Buitenland, Raad van Europa | Tags:

Ken je het Kuifjeverhaal “De scepter van Ottokar”? Misschien creëer ik hiermee wel een halve diplomatieke rel, maar het hotel waar ik hier in Novi Pajar gelogeerd ben, heeft een eetzaal dat zo uit dit album geplukt kan worden. En wie ooit in de Balkan geweest is en het stripverhaal kent, zal er wel al eens aan teruggedacht hebben. Ruwe mannengezichten en mooie vrouwen die altijd wel iets aan het regelen zijn, maar tezelfdertijd wat achterdochtig overkomen.

Waar we deze morgen nog eens te horen kregen dat dit toch wel belangrijke verkiezingen zijn voor Servië, omdat het gaat over de vraag of men zich naar de EU richt of er zich van afkeert, hebben we in de namiddag een rit van meer dan vijf uur gehad. Langs een kronkelweggetje waar onze chauffeur soms meer dan 120 op reed. En dat terwijl er minstens elke kilometer (en ik overdrijf niet) een marmeren herdenkingsplaat stond voor een of ander verkeersslachtoffer. Niet zo verwonderlijk als je hun rijstijl ziet en als er bovendien geen voetpaden, laat staan fietspaden zijn. Nochtans liep er veel volk langs de weg, vaak zwaarbepakt met boodschappen of met een kindje aan de hand. Het was soms echt schrikwekkend.

Van de verkiezingen was er, behalve de affiches, weinig te merken. De campagne is blijkbaar zo goed als stilgevallen sinds gisteren. Toch bizar omdat wij in Vlaanderen de laatste dagen echt gebruiken om nog eens goed door te gaan. Hier zijn de gebruiken blijkbaar wat anders.

Ook anders was de “parlementaire club” waar we op de middag uitgenodigd waren. In een residentiële wijk van Belgrado, net tegenover de ambtswoning van de VS-ambassadeur lag er een mooie villa uit de jaren ’50, met een uitgebreide tuin, enkele tennisvelden en naar verluidt ook een cinemazaaltje en een zwembad. Ooit nog gebouwd door Tito als een zoveelste residentie voor zichzelf en zijn vrienden, wordt het nu als een clubhuis voor parlementsleden gebruikt.

Het is nu al een stukje voorbij 21u en straks hebben we nog een ontmoeting met onze tolk. Zij zal ons doorheen deze stad moeten leiden en bijstaan voor het vertalen van al onze vragen in de kiesbureaus. We hadden ook een afspraak met “long term observers”, mensen die hier reeds enkele weken, soms zelfs maanden zijn en die ons ook wat uitleg zouden verstrekken. De afspraak was rond 18u, maar onze chauffeur wou niet voor 15u30 vertrekken… Vandaar dat deze afspraak naar morgen verplaatst is. Het zal van hen afhangen of we ook in Kosovo geraken om te zien of en hoe de stemmingen voor het Servisch parlement er verlopen. Want sinds zijn onafhankelijkheidsverklaring is Servië voor hen een buurland, en in Nederland ga je ook niet stemmen voor de Belgische verkiezingen. Maar voor Servië is het gewoon een provincie en dus organiseer je er wel verkiezingen. Zij het dat de meer dan twee miljoen Albanezen in Kosovo natuurlijk geen stemrecht krijgen. Boeiend!

10 mei 2008 Novi Pazar, Servië

Advertenties

Geef een reactie so far
Plaats een reactieGeef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s%d bloggers liken dit: