Geert Lambert


Verkiezingen in Servië: Elio puzzelt mee
mei 13, 2008, 11:49 pm
Filed under: Buitenland, Raad van Europa | Tags:

Alea iacta est, de teerlingen zijn geworpen. Hoewel nog niet officieel afgekondigd is de uitslag van de verkiezingen zo goed als gekend. Eerlijk gezegd was ik een beetje verwonderd over de reactie van de Europese Unie. Ja, het klopt dat de pro-Europese partijen gewonnen hebben, maar ze zullen amper in staat zijn om een meerderheid te vormen. Slechts 5 partijen haalden de kiesdrempel van 5%: de partij van president Tadic (pro EU) haalt 103 zetels, de ultra-nationalisten van de Radicale Partij Servië (anti EU) haalt er 77, eerste minister Kostunica (anti) krijgt een 30-tal zetels en dan krijg je de Liberaal-Democraten (pro) en de Socialisten (anti, maar onduidelijk hoe sterk anti) die beiden onder de 20 zetels zitten. Daarnaast komen er wel in het parlement wel nog enkele kleinere partijen die niet aan de kiesdrempel dienen te voldoen omdat het vertegenwoordigers zijn van minderheden.

Het probleem wordt nu dat het pro-Europese kamp, waar het merendeel van de minderheidspartijen zich wel bij aansluit, onmogelijk een meerderheid van +125 zetels (op 250) kan halen. Tenzij de socialistische partij alsnog zou willen meedoen. Maar die SPS zijn de erfgenamen van Milosevic. En net daar knelt het schoentje: weinigen in die partij voelen zich geroepen om (al dan niet vermeende) oorlogsmisdadigers uit te leveren aan het internationaal strafhof in Den Haag, en net dat is iets wat de Liberaal-Democraten zeker wel willen doen. Een eerste knelpunt dus. Anderzijds is de SPS intern zwaar verdeeld over de EU. De oudere garde is helemaal geen voorstander, terwijl de jongeren binnen die partij het verleden met Milosevic van zich willen afschudden en zich wel tot de Unie willen richten.

Het al dan niet bereiken van een coalitie-akkoord zal dus niet van een leien dakje lopen en de socialistische partij zal daar een cruciale rol kunnen in spelen. En bij hen speelt nog een belangrijk argument: sommigen vrezen uit de Socialistische Internationale gestoten te worden mochten ze een coalitie vormen waarbij een samenwerking met het strafhof in De Haag niet mogelijk is. En… wie is er ondervoorzitter van de Internationale? Elio Di Rupo. In mijn eerste stukje sprak ik al van Leterme als exportproduct, vandaag moeten we tot de vaststelling komen dat Elio de regeringsvorming in Servië mee zou kunnen gaan beheren. Of hoe teerlingen kunnen rollen.

Advertenties

Geef een reactie so far
Plaats een reactieGeef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s%d bloggers liken dit: