Geert Lambert


Persbericht: Geert Lambert spoort bonden aan tot creativiteit
mei 17, 2008, 12:27 am
Filed under: Zonder categorie | Tags: ,

Senator Geert Lambert (VlaamsProgressieven) vraagt de spoorbonden om creatief om te springen met het stakingsrecht, en andere opties uit te proberen dan het simpelweg platleggen van het spoorverkeer. Hij is bereid om wettelijke garanties voor een betaalstaking in voorstellen te gieten mocht dat nodig zijn.

Geert Lambert begrijpt het ongenoegen bij het spoorpersoneel en wil niemand het recht ontnemen om zijn stakingsrecht te gebruiken. Tegelijk wijst hij erop dat de vakbonden met een ouderwetse staking veel meer mensen gijzelt dan enkel de mensen die beslissen over loon en arbeidsvoorwaarden: “De reizigers hebben de laatste tijd al veel geduld moeten hebben door nieuwe uurregelingen, defecte locomotieven en seinhuizen. Ook nu worden de pendelaars in eerste instantie gestraft voor problemen rond een sociaal akkoord.”

Daarnaast is er nog heel wat collateral damage door langere files, meer luchtverontreiniging en minder economische activiteit door mensen die niet op het werk geraken. Elke dag staking heeft een enorme economische, maatschappelijke en ecologische kost. Als er niet erg zorgvuldig wordt omgesprongen met het stakingsinstrument, openen de bonden zelf het debat over de minimale dienstverlening, die voor niemand een ideale oplossing is.

Een betere oplossing zou erin bestaan dat de bonden een manier vinden om hun ongenoegen te uiten en een stok achter de deur te houden voor het sociaal overleg, zonder daarmee half België plat te leggen. Zo werd bij De Lijn bijvoorbeeld al geëxperimenteerd met betaalstakingen. Dit systeem zou bij de NMBS kunnen worden toegepast door de loketten te sluiten en de treinkaart van pendelaars met dag te verlengen, zoals dat in het verleden al gebeurde met de sorry-pas.

Geert Lambert is bereid om in samenspraak met de bonden een wetsvoorstel te maken dat een betaalstaking wettelijk vastlegt als syndicaal instrument. Zo zou kunnen worden gegarandeerd dat geen enkele reiziger een boete kan krijgen wegens zwartrijden op dagen waarvoor een stakingsaanzegging is ingediend, zelfs niet door een conducteur die niet meestaakt.

Met een beetje creativiteit zullen de bonden veel meer kracht kunnen zetten achter hun sociale eisen, zonder de sympathie te verliezen van de reizigers, die zelf ook baat hebben bij correcte sociale omstandigheden voor het spoorpersoneel.

Advertenties

Geef een reactie so far
Plaats een reactieGeef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s%d bloggers liken dit: