Geert Lambert


Ook in de Senaat wordt de oppositie monddood gemaakt
mei 22, 2008, 2:49 pm
Filed under: Senaat, staatshervorming | Tags:

Op 30 april werd de plenaire zitting van de Kamer afgelast, omdat B-H-V als een waar zwaard van Damocles boven de regering hing (hangt). De straffe commentaren (“Het parlement wordt gesloten”) deden vermoeden dat er toen geen enkele parlementaire activiteit plaatsvond. Maar behalve de Kamercommissies vond ook de plenaire zitting van de Senaat plaats. Uitzonderlijk onder heel wat mediatieke belangstelling, maar de journalisten dropen ietwat ontgoocheld af.

De Senaat is de laatste jaren, sinds de eerste grote hervorming ervan, niet de meest dynamische instelling gebleken. Niettemin blijft het nog altijd een tak van de wetgevende macht. En een niet onbelangrijke bovendien. In zijn zoektocht naar een nieuwe opdracht wordt de Senaat bij uitstek het niveau waar de gemeenschappen elkaar kunnen ontmoeten of waarin veeleer delicate aangelegenheden aan bod kunnen komen. Dat is toch de theorie.

De laatste maanden moeten wij hoe langer hoe vaker vaststellen dat bepaalde zaken niet meer aan bod mogen komen. Neem nu de discussie over de dotatie aan het koningshuis. Zelfs de grootste voorstanders van royalty zullen aanvaarden dat de verloning van het koningshuis een onderwerp van discussie kan zijn. Uiteindelijk wordt de koninklijke familie toch met belastinggeld gefinancierd, zodat enige transparantie ook op zijn plaats is. Nadat daarover in de hoge vergadering een vraag werd gesteld aan premier Leterme speelde die handig de bal terug naar het parlement: “Wat betreft een eventuele wijziging van de wet van 7 mei 2000 over de dotatie aan de koningskinderen komt het aan de wetgever toe te oordelen of dat wenselijk is. In dat verband wil ik eraan herinneren dat de Senaat op 18 oktober 2001 heeft beslist om in de commissie voor de Financiën en voor de Economische Aangelegenheden een werkgroep op te richten belast met de voorbereiding van een voorstel over de dotaties ten gunste van de leden van de koninklijke familie.” Daarop dienden we dadelijk de vraag in om die werkgroep opnieuw op te starten. Vruchteloos. Keer op keer op keer dringen we aan op de samenstelling ervan, maar telkens worden we afgewimpeld. Men zal er ons wel eens op antwoorden, waarmee men waarschijnlijk stilletjes hoopt dat er geen verder gevolg nodig zal zijn. Hoewel een koninklijke dotatie voor ons geen delicate zaak is, blijkt het voor de huidige meerderheid toch nog veeleer tot de taboesfeer te behoren.

Maar zelfs naar het standpunt van sommige coalitiepartijen kan niet meer gevraagd worden. Toen vorige week het belangenconflict over de inspectie over het basisonderwijs in faciliteitengemeenten ter sprake kwam, werden amendementen van de oppositie eenvoudigweg niet ter stemming gebracht. Kort uitgelegd: Vlaanderen betaalt – terecht – het basisonderwijs in de faciliteitengemeenten, ook dat in het Frans. Al decennia is er een betwisting over wie die scholen nu eigenlijk mag inspecteren. Niet onbelangrijk, omdat zoiets verbonden is met het leerplan en zelfs met de aanstelling van de onderwijzers. Nu men er maar niet in slaagt daarvoor een oplossing te vinden, stemde (op mede-initiatief van CD&V-N-VA) de bevoegde commissie van het Vlaams Parlement enkele maanden geleden een decreet om dat probleem op te lossen. Dadelijk volgde een belangenconflict van het Franse Gemeenschapsparlement, waardoor de discussie in de Senaat terechtkwam. In hun ijver vooral geen communautaire moeilijkheden te moeten oplossen, durfden diezelfde CD&V en N-VA in de Senaat echter niet resoluut stellen dat het Vlaams Parlement geenszins buiten zijn bevoegdheid was getreden, wat de stelling van ons amendement was. Vlaamse leeuwen in het Vlaamse Parlement worden blijkbaar plots papieren tijgers op het federale niveau. Dat men geen kleur wil bekennen is jammer, maar het blijft hun recht. Dat men echter alle regels verkracht om de oppositie het recht te ontnemen om voorstellen te amenderen is meer dan een brug te ver.

Dat in België de democratie van de Wetstraat weer naar de partijhoofdkwartieren verplaatst is, is niet nieuw, maar het blijft betreurenswaardig. Dat men in zijn ijver om ‘goed bestuur’ te lanceren een Kamerzitting afgelast, dat men zelfs nieuwe sloten steekt, dat men voorstellen niet agendeert en dat men het amenderingsrecht onderuithaalt, is veeleer beangstigend. Links en rechts loopt er in een gemeente wel nog een potentaatje rond die denkt dat hij als burgemeester almachtig is. Blijkbaar willen de vazallen van de 16 nu ook in de Wetstraat zo’n regime installeren. In een democratie mag iedereen, ook de oppositie, vrij voorstellen lanceren en ter stemming brengen. Als de regeringspartijen het er niet mee eens zijn, kunnen ze altijd tegenstemmen. In een dictatuur heeft de oppositie dat recht niet. In een dictatuur leven we hier gelukkig nog niet, maar het is wel ongehoord dat de regeringspartijen bij gebrek aan inhoudelijke argumenten de reglementen aan hun laars lappen om toch maar hun zin te kunnen blijven doen.

Geert Lambert en Myriam Vanlerberghe

Dit opiniestuk verscheen vandaag in de krant De Morgen.

Advertenties

2 reacties so far
Plaats een reactie

[…] de behandeling van het vorige belangenconflict over het thema weigerde N-VA nog een tekst te stemmen die stelde dat het logisch is dat Vlaanderen de inspecties uitvoert, […]

Pingback door Persbericht: Geert Lambert sceptisch over ontgoocheling N-VA over nieuw belangenconflict « Geert Lambert

[…] de behandeling van het vorige belangenconflict over het thema weigerde N-VA nog een tekst te stemmen die stelde dat het logisch is dat Vlaanderen de inspecties uitvoert, […]

Pingback door Geert Lambert sceptisch over ontgoocheling N-VA over nieuw belangenconflict | VlaamsProgressieven
Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s%d bloggers liken dit: