Geert Lambert


Persbericht: Wet Openbaarheid van Bestuur geldt niet voor Reynders en tabakslobby
mei 30, 2008, 11:43 pm
Filed under: Openbaarheid van bestuur, Persbericht, Senaat | Tags: , ,


Minister van Financiën Didier Reynders beweert nog steeds dat er geen enkele briefwisseling is geweest tussen zijn kabinet en de tabaksfabrikanten of de Rodinstichting in verband met die stichting. Dat blijkt uit zijn antwoord op een vraag van senator Geert Lambert. De Raad van State heeft in een recent arrest nochtans de vrijgave van de bewuste documenten bevolen. Volgens Lambert wordt de openbaarheid van bestuur met dit antwoord nogmaals geweld aangedaan.

Op 21 april vernietigde de Raad van State de beslissingen van de FOD Financiën en de minister van Financiën waarbij aan journaliste Marleen Teugels inzage geweigerd wordt in de contracten en de briefwisseling tussen het ministerie van Financiën, de tabaksfabrikanten en/of de Rodin Foundation over het subsidiëren van de Rodin Foundation. In weerwil van de wet op de openbaarheid van bestuur weigerde de minister steeds een antwoord te geven en de journaliste de documenten ter beschikking te stellen.

“Dat de journaliste zich tot de Raad van State heeft moeten wenden, is op zich al betreurenswaardig”, vindt Lambert. “Een goed werkende beroepscommissie zou al veel kunnen verhelpen.” De Raad van State stelt dat de regelgeving inzake openbaarheid van bestuur in dit dossier niet gerespecteerd werd.

Geert Lambert vroeg de minister dan ook of hij van plan is om de documenten alsnog ter beschikking te stellen. Het antwoord was negatief: “Er bestaat geen administratieve briefwisseling van de fiscale administratie of mijn kabinet ter zake en die heeft ook nooit bestaan. Tot mijn spijt kan ik dus niet tegemoetkomen aan de wens van de Raad van State om de documenten te overhandigen aan mevrouw Teugels om de eenvoudige reden dat de akkoorden niet tot mijn bevoegdheid behoren en dat er ter zake nooit enige administratieve briefwisseling heeft bestaan.”

Geert Lambert: “We zullen misschien nooit weten of die briefwisseling ooit bestaan heeft, maar er zijn wel aanwijzingen die het verhaal van de minister ontkrachten.” Zo gaf hij in 2001 in het parlement de volgende uitleg over het contract tussen de fabrikanten en de stichting: “Er werd voorgesteld een fonds op te richten dat overeenkomstig een samenwerkingsakkoord samen met de Gemeenschappen zou worden beheerd. Na onderhandelingen heb ik met de producenten afgesproken dat zij daarin voor een bedrag van 75 miljoen zouden participeren. De producenten zullen geen recht van inzage in de inhoud van de preventiecampagnes krijgen.” Dit wijst erop dat hij wel degelijk inzage had in de contracten.

Wordt vervolgd…

Advertenties

Geef een reactie so far
Plaats een reactieGeef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s%d bloggers liken dit: