Geert Lambert


Persbericht: Geert Lambert vraagt Europese Commissie om onderzoek Distrigas-contracten
juni 13, 2008, 12:47 pm
Filed under: Energie, EU, Persbericht | Tags:

In een brief aan Europees Commissaris voor Energie Andris Piebalgs verzoekt senator Geert Lambert (VlaamsProgressieven) de Europese Commissie om in haar functie van behoedster van het Europees gemeenschapsrecht te onderzoeken of de Belgische federale regering door het terzijde stellen van de beslissing van de Creg inzake de aardgastransittarieven en door het regulariseren van vroegere, betwiste transitcontracten van Distrigas, al dan niet de Europese regelgeving inzake de interne markt voor aardgas naleeft.

Op 23 mei 2008 schorste de Belgische federale regering de beslissing van de Creg inzake de bepaling van de aardgastransittarieven en keurde zij een ontwerp van interpretatieve wet goed waarbij een aantal betwiste oude aardgascontracten van Distrigas worden geregulariseerd.

De consument dreigt de dupe te worden van deze schorsing omdat Fluxys nu fors meer zal betalen voor de transitactiviteiten van Distrigas, waarmee het dezelfde referentieaandeelhouders deelt. Fluxys zou die kost immers kunnen afwentelen op de aardgasverbruiker via de nettarieven. Volgens energiedeskundigen kunnen de hogere transittarieven hogere distributietarieven voor de Belgische consument meebrengen.

Het terzijde stellen van de Creg door de federale regering strookt volgens de VlaamsProgressieven niet met de functionering van de Europese interne aardgasmarkt, die door grotere concurrentie billijker tarieven voor de consument moet meebrengen. De goede werking van deze markt moet gewaarborgd worden door in elke lidstaat aangeduide onafhankelijke regelgevende instanties. Maar de regering Leterme zet deze onafhankelijkheid van de Creg op de helling. Zij rijdt voluit voor de aandeelhouders van Distrigas en niet voor een werkzame concurrentie en billijker tarieven voor de consument op de Belgische aardgasmarkt.

Advertenties

Geef een reactie so far
Plaats een reactieGeef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s%d bloggers liken dit: