Geert Lambert


Iers ‘neen’ mag niet in dovemansoren vallen
juni 14, 2008, 11:41 am
Filed under: Buitenland, EU | Tags: , , ,

Het is weer zover: Ierland heeft zich in een referendum uitgesproken en er moet alweer geen rekening mee gehouden worden. Hoe arrogant kunnen we toch blijven? Neen, ik ben geen tegenstander van de nieuwe verdragsteksten en ik stemde dus JA in het parlement. Maar heb ik daarom gelijk? Ik denk het wel, maar het referendum toont nogmaals aan dat het optimistische verhaal dat de Europese Unie in de jaren ’80 en ’90 was, niet meer zo aantrekkelijk is. Europa is niet langer synoniem voor open grenzen en groeiende economische welvaart, het is niet langer samenwerken en een eenheidsmunt. De EU is een verhaal geworden van agressie en een bron van angst. Angst dat open grenzen onze job op het spel zetten, angst dat een grenzeloze privatisering van overheidstaken het spoor in de war zal sturen en onze post niet meer overal zal brengen, angst dat onze taal en cultuur moet verworden tot eenheidsworst.

De EU heeft dus nood aan nieuw verhaal. In een snel evoluerende wereld moeten we er net voor zorgen dat de Unie een geruststellende factor kan worden. Neen, wij zijn niet de oorlogszuchtige Unie die per sé de wereld wil vereuropeaniseren, neen we zijn niet de booming industrieregio die met minimalistische arbeidsvoorwaarden en zonder sociale bescherming alleen maar geld wil verdienen, neen we zijn geen regio waar maffiose oligarchen lak hebben aan wat dan ook zolang ze maar geld kunnen verdienen om vervolgens elders te gaan wonen.

De Unie is een ander verhaal: een verhaal waar de bevolking, in een eeuwenoude democratische traditie samen de lijnen uittekent van de toekomst. Maar dan moeten Barosso en consorten wel luisteren naar het ‘neen’ van gisteren. Dan moeten ze stoppen met te stellen dat de Ieren dommeriken zijn, maar eindelijk eens een antwoord bieden op de vraag om terug een Europees verhaal te horen.

Toen Jacques Delors voorzitter was van de Europese Commissie had ik het plezier assistent te zijn van EP-lid Jaak Vandemeulebroucke. Het was een periode waarin de Euro werd aangekondigd, de grenzen met Schengen verdwenen en er nieuwe basispijlers van samenwerkingen opgericht werden. Het was een periode van ‘EU’forie. Vandaag is de balans omgeslagen en weigeren we zelfs te luisteren naar de kritische geluiden.

Ik ben een enorme voorstander van de Europese Unie, net daarom dat ik meer dan oor heb naar zij die er zeer sceptisch tegenover staan.

Advertenties

Geef een reactie so far
Plaats een reactieGeef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s%d bloggers liken dit: