Geert Lambert


Het atlantisme dient de belangen van de VS
juni 17, 2008, 12:42 pm
Filed under: Buitenland, defensie, WEU | Tags: , , ,

Boeiend, dat is het minste wat ik kan zeggen na een vergadering met ‘officials’ van het US Department of State in Washington. Het was een vergadering in het kader van de WEU waar o.a. William Burns, tot voor kort ambassadeur in Moskou en nu de hoogste ambtenaar van Buitenlandse Zaken, aanwezig was.

Boeiend, omdat men bereid was open te spreken. Niet dat ik akkoord kan gaan met een groot deel van wat ze vertelden, maar ze vertelden klaar en duidelijk hoe zij de belangen van de VS zagen. En alleen dat al zou ontluisterend moeten zijn voor diegenen die steeds pleiten voor het atlantisme: er werd constant gesproken over de belangen van de VS en de positie van de VS-politici tegenover deze politiek. Bekommernissen van de Europese zijde werden niet in rekening gebracht.

Zo werd op de vraag of het plaatsen van installaties in Tsjechië en Polen (voor een Amerikaans ruimteschild tegen de ‘schurkenstaten’) de relaties met Rusland niet kan vertroebelen, geantwoord dat men dat probeert te vermijden maar dat ‘Star Wars’ in het belang is van de VS. Dat de EU directe buur is van de Russen en hen nodig heeft voor haar gasbevoorrading, daar wordt blijkbaar geen rekening mee gehouden. Nochtans kent Burns de Russen bijzonder goed en weet hij piekfijn wat de gevoeligheden zijn die in Moskou spelen.

Even interessant was de ontmoeting met deputy assistant secretary Matthew Bryza, specialist inzake de Kaukasus, maar ook inzake Turkije. Ik vroeg hem hoe de VS tegenover de Koerdische kwestie staat. Zijn reactie was bijzonder interessant omdat hij de VS als grote vrienden van de Koerden beschouwde, met een verwijzing naar de politiek ten aanzien van de Koerden in Irak (die evenwel enkel mogen dromen van een statuut als regio, niet van autonomie).

Maar, zo gaf hij toe, de Amerikaans-Turkse vriendschap is bijzonder groot. Zo vond hij de positie van ROJ-TV in België en Denemarken onaanvaardbaar: ‘A terrorist is a terrorist is a terrorist’ was zijn reactie en ROJ is de spreekbuis van de PKK en we moeten dus zorgen dat ze geen geld kunnen inzamelen. Want we mogen toch niet aanvaarden dat er regio’s bestaan waar terroristen vrij spel zouden krijgen. Tot daar wat de Koerden mogen verwachten van de VS: waar het voor hen nuttig is (Irak) willen ze hen helpen, waar ze eerder in de weg staan, zullen ze ze droogleggen. Toch bizar dat ik met een simpel vraagje tijdens een gesprekje van een ½ uur eigenlijk meer te weten kom dan met enkele parlementaire vragen aan bevoegde ministers in België. Het is tekenend voor wie eigenlijk wat aan het beslissen is.

Hetzelfde verhaal toen we het met een andere deputy assistant secretary, Patrick Moon, hadden over Afghanistan. Als je hem gelooft, gaat alles er prima op voorruit, vooral in die regio’s die enkel door de VS gecontroleerd worden. In het zuiden, waar men ook met andere landen rekening moet houden, krijgt men de controle over de papaverteelt nog niet in orde, maar voor het overige is de drugshandel bijna uitgeroeid, gaat iedereen straks naar school, is de weginfrastructuur hersteld en mag iedereen zich straks verheugen op alle nutsvoorzieningen. Ikzelf was nog nooit in Afghanistan, maar collega-parlementsleden uit Groot-Brittannië die er al meermaals waren, vonden het optimisme van dhr. Moon ongepast als je de bodybags durft te tellen.

Burns, Bryza, Moon en dr. Gordon (directeur van de Policy Planning Staff die ons over Iran, Irak en het Midden-Oosten onderhield) kwamen me allen als bijzonder intelligente mensen over. Ze wisten waarover ze spraken en hadden een duidelijke strategie om bepaalde conflicten aan te pakken. Of ze ze ook zullen oplossen, is een andere vraag. Want één ding werd alsmaar duidelijker: hun probleemanalyse, hun strategie, hun prognoses,… keer op keer werd enkel uitgegaan van de belangen van de VS. Op zich kun je hen dat moeilijk kwalijk nemen, Bush is immers hun broodheer.

Alleen moeten we ons in Europa toch echt afvragen of we daar de schoothondjes van moeten blijven of als we niet eerder onze eigen politiek moeten uittekenen. En dan kunnen we nog vriendjes blijven, als ze dat dan tenminste nog willen. Want misschien is een vrijdenkende EU ook wel niet in het belang van de VS…

Advertenties

Geef een reactie so far
Plaats een reactieGeef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s%d bloggers liken dit: