Geert Lambert


Persbericht: VlaamsProgressieven verwerpt repressieve ‘terugkeerrichtlijn’
juni 18, 2008, 12:22 pm
Filed under: EU, Persbericht | Tags:

Een meerderheid van het Europees Parlement heeft vandaag het compromis in de Europese ministerraad over het voorstel van terugkeerrichtlijn goedgekeurd. Deze richtlijn stelt gemeenschappelijke normen en procedures in de EU-lidstaten in voor de terugkeer van mensen zonder papieren die op hun grondgebied verblijven.

Senator Geert Lambert (VlaamsProgressieven) erkent de noodzaak van een Europees migratiebeleid, maar verzet zich tegen het inhumane karakter van deze terugkeerrichtlijn.

Een van de belangrijkste problemen met deze richtlijn is dat zij het mogelijk maakt om volwassenen en zelfs kinderen achttien maanden lang op te sluiten. Een continent dat er zich op beroept de bakermat van de mensenrechten te zijn, kan zich niet veroorloven om minderjarigen in detentiecentra vast te houden.

VlaamsProgressieven vindt het evenmin aanvaardbaar dat illegale migranten vastgehouden kunnen blijven wanneer hun land van oorsprong niet meewerkt om de correcte papieren te bezorgen.

Voorts zet Geert Lambert zich af tegen de mogelijkheid om illegale migranten te deporteren naar transitlanden. Zo zal bijvoorbeeld een Congolees die teruggestuurd wordt naar Marokko daar hoogstwaarschijnlijk opgesloten worden of er uiteindelijk illegaal verblijven en in de mensenhandel terechtkomen. Dit vormt geen echte oplossing.

Het vijfjarige inreisverbod vindt evenmin genade in de ogen van VlaamsProgressieven. In deze tijdspanne kan er veel veranderen in het land van herkomst. Daar migranten ook vaak gezinsleden hebben in de EU, kan het inreisverbod hun familie hard treffen.

Terwijl de Europese Unie nood heeft aan een gezamenlijk akkoord over migranten die de EU binnenkomen, concentreert deze richtlijn zich volledig op de migranten die gedwongen worden de EU te verlaten. Deze terugkeerrichtlijn bewijst het Europese migratiebeleid dan ook geen dienst. Voor VlaamsProgressieven moeten Europese regels over de terugkeer van mensen zonder papieren humaan zijn.

Advertenties

Geef een reactie so far
Plaats een reactieGeef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s%d bloggers liken dit: