Geert Lambert


Moet de pers de politici betuttelen?
juni 20, 2008, 11:49 am
Filed under: Kwakkelregering, Senaat, staatshervorming | Tags: , ,

Beste Pol,

Ondertussen ben je zowat een 6-tal maanden collega-senator. Ik ken je al een tijdje, nog van toen je woordvoerder was bij Hugo Schiltz en in Brugge een coming man van de Volksunie. Je koos om in de journalistiek te stappen, maar de politiek liet je nooit los. Begrijpelijk, politiek is ook bijzonder boeiend: de samenleving vorm geven, er zijn minder leuke dingen in de wereld, tenminste als je het goed meent.

Nu je zelf aan politiek doet, merk je wel eens hoe hard het er vaak aan toe gaat. “Homo homini lupus” schreven de Romeinen en het geldt vandaag de dag nog steeds, zeker tussen politici onderling en tussen politici en pers. Enkele weken geleden schreef je een vrije tribune waarin je je beklag deed over de manier waarop men Leterme volgens jou aanpakt. Ik was het er eerlijk gezegd echt niet mee eens en schreef een reactie, die om één of andere reden niet gepubliceerd geraakte.

Je voorstel om een persstop in te voeren, vind ik er echter echt over. Je zou waarschijnlijk moord en brand geschreeuwd hebben toen er iemand in 2005, bij de toenmalige BHV-onderhandelingen, had durven schrijven dat de pers maar eens een weekje aan zelfcensuur moest doen. De pers moet vrij zijn. Jij zou daar, meer dan wie ook, moeten voor strijden. Was dat niet één van de opmerkingen die je had toen Filip van België je een jaar geleden hard aanviel?

Natuurlijk vind ik dat onderhandelingen serieus en sereen moeten kunnen verlopen. Maar wie moet daarvoor zorgen? De onderhandelaars en… jawel, de leider van die onderhandelingen, de eerste minister dus. Ofwel wil men een akkoord en dan blijft men discreet, ofwel wil men het niet en dan zal men wel lekken. Mag ik eens raden: men wil geen akkoord want dat komt niemand goed uit. Men wil immers geen beleid voeren, maar men wil verkiezingen winnen. Waarom? God, dat is men vergeten, als men de verkiezingen maar wint.

Beste Pol,

Een stilzwijgende pers is wel het laatste wat we nodig hebben. We hebben nood aan een kritische pers, die durft analyseren, durft onderzoeken en durft denken. We hebben geen nood aan een pers die zelf politiekertje wil spelen. Dus hebben we ook geen nood aan een pers die een week niets onderzoekt om de politiek de kans te geven te zwijgen. Daarvoor heb je moedige politici nodig en ik vrees dat deze straks niet rond tafel zitten. Moedig, niet om onaanvaardbare akkoorden te bereiken, moedig omdat ze willen vooruitdenken en durven hun nek uitsteken. Door bijvoorbeeld echt eens te onderhandelen over wat we als Vlamingen en Walen nog samen willen doen.

Wij hebben het met de VlaamsProgressieven gedaan en hebben ons voorstel op het net gezet, zelfs in het Frans. Ik ben er vorige week nog over gaan spreken bij de PS-afdeling van Moureaux. Neen, men heeft me er geen applaus gegeven, maar ik werd ook niet buitengedragen. Misschien moeten jullie dat ook eens proberen, met of zonder pers, maar met gezond verstand en een beetje goed bestuur. Al was het maar een beetje. Dat zou al veel helpen. En dan moet de pers verder niet zwijgen.

Groeten,
Geert

PS: En nu lees ik ook nog, Pol, dat je wil dat prins Filip wat vaker in de Senaat zou aanwezig zijn. Ik neem aan dat je het cynisch bedoelde. Je kunt het toch echt niet menen dat iemand die helemaal geen enkele democratische legitimiteit heeft wat vaker in een parlement zou moeten zitten?! Ik deel wel je mening dat Filip ook best uit China wegblijft, net zoals ik van oordeel ben dat hij (net zoals zijn zus en broer trouwens) best uit de Senaat zou wegblijven, tenzij hij zich misschien verkiesbaar zou stellen…

Advertenties

Geef een reactie so far
Plaats een reactieGeef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s%d bloggers liken dit: