Geert Lambert


Persbericht: VlaamsProgressieven vraagt ontmanteling nucleaire capaciteit Kleine Brogel
juni 20, 2008, 3:22 pm
Filed under: defensie, Persbericht | Tags: , ,

Naar aanleiding van de alarmerende interne audit van de Amerikaanse luchtmacht vraagt VlaamsProgressieven de regering-Leterme om dringend maatregelen te nemen om het Amerikaanse kernwapenarsenaal in België afdoende te beveiligen. Tegelijk moeten de voorbereidingen worden gestart om de kernkoppen definitief van het Belgische grondgebied te verwijderen. De verouderde wapens hebben vandaag geen enkel nut voor de veiligheid van het Europese continent, maar vormen integendeel een aanzienlijk veiligheidsrisico.

Het Amerikaanse kernwapenarsenaal is een relict uit de koude oorlog, dat vandaag geen enkel strategisch nut meer heeft. “Voor zover een kernoorlog tussen de Navo en Sovjet-Unie ooit een ernstige mogelijkheid was, is dit scenario vandaag totaal absurd”, stelt Vlaams volksvertegenwoordiger Jan Roegiers (VlaamsProgressieven). Roegiers interpelleerde minister Bourgeois hierover reeds in 2005. Zijn motie – ter ondersteuning van de actie Mayors for Peace – met de vraag om de bewuste kernwapens terug te trekken werd toen weggestemd door CD&V en VLD.

In de Senaat en de Kamer werden tijdens de vorige legislatuur resoluties aangenomen die de regering aanmanen om binnen de Navo en Europese Unie het debat aan te gaan over de verwijdering van de Amerikaanse kernwapens uit België en de andere lidstaten. Voor België gaat het naar schatting over 20 kernwapens in Kleine Brogel, goed voor ongeveer 200 Hiroshima’s.

“Het is nu aan premier Leterme om de historische fout van zijn politieke vader Wilfried Martens recht te zetten”, vindt senator Geert Lambert (VlaamsProgressieven).

Nu uit een interne audit van de Amerikaanse luchtmacht blijkt dat het belabberd gesteld is met de veiligheid van de nucleaire basissen in Europa, zijn dringende maatregelen vereist in afwachting van de definitieve verwijdering van de ‘capaciteit nucleair’. Geert Lambert zal minister van Defensie De Crem vragen welke maatregelen België en de VS zullen nemen om de veiligheid te verzekeren.

Advertenties

Geef een reactie so far
Plaats een reactieGeef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s%d bloggers liken dit: