Geert Lambert


Democratie kun je niet opleggen
juni 22, 2008, 1:40 pm
Filed under: Buitenland, defensie, EU, WEU | Tags:

In New York hadden we nog een verfrissende vergadering met vertegenwoordigers van de Europese Unie bij de VN. Verfrissend nadat we enkele dagen bijna enkel oorlogslogica gehoord hadden. Natuurlijk zou het te kort door de bocht zijn om te stellen van de VS enkel een oorlogsmachine runnen en de Europeanen enkel aan peacebuilding willen doen. Maar eindelijk werd er eens gesproken over wat NA een conflict. En daar wil de Unie blijkbaar toch echt wel expertise uitbouwen.

Meer en meer wil de EU immers aandacht geven aan de burgerlijke opbouw in conflictgebieden. Bij interne conflicten is het immers van primordiaal belang dat het interne gezag hersteld wordt. Democratie kun je niet opleggen, je moet er wel voor zorgen dat het intern aanvaarde gezag daadwerkelijk zijn gezag kan uitoefenen. Dat is bijvoorbeeld één van de belangrijkere problemen in Afghanistan: Karzai wordt door de buitenwereld immers wel erkend als het officiële gezag, maar eigenlijk controleert hij maximaal 30% van Afghanistan. De Taliban controleert zo’n 10% en de rest van het land blijkt in handen te zijn van warlords en drugbaronnen.

Als we dus na een conflict, ook bijvoorbeeld in Congo, willen dat de door de bevolking verkozen politici daadwerkelijk kunnen regeren, moet je ervoor zorgen dat er goede politiediensten ontstaan, moet je zorgen dat het rechtssysteem functioneert en niet corrupt is en kun je best ook onderwijs en medische zorgen uitbouwen. En net dat wil de Unie veel meer gaan doen dan enkel via militaire operaties gaan tussenkomen.
Jammer dat België wel enkele honderden soldaten ter beschikking stelt, maar geen extra reserve politiemannen terzijde houdt om aan dergelijke operaties mee te werken. We hebben nochtans prima expertise in huis. Laat ons daar maar eens werk van maken.

Advertenties

Geef een reactie so far
Plaats een reactieGeef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s%d bloggers liken dit: