Geert Lambert


Persbericht: Wapenlobby haalt slag thuis
juni 24, 2008, 3:41 pm
Filed under: Persbericht | Tags: ,

Senator Geert Lambert (VlaamsProgressieven) reageert verbolgen op het meerderheidsakkoord om de wapenwetgeving te versoepelen. “Het is werkelijk schandalig dat deze meerderheid, die er nog niet in slaagde om een enkele beleidsmaatregel te nemen, wel een akkoord vindt om vrij wapenbezit opnieuw toe te laten”, aldus Lambert.

In de vorige legislatuur verleende VlaamsProgressieven zijn medewerking aan een resolutie met aanbevelingen om de wapenwet beter uitvoerbaar te maken. De huidige meerderheid legt deze aanbevelingen naast zich neer.

De aanpassingen voorzien dat wie een wapen erft dat mag houden, net als ex-jagers en ex-sportschutters, mits er geen munitie in huis is. De wapenwet voorziet vandaag echter expliciet in een vergunningsmogelijkheid voor wapenbezit zonder munitie. Het was dus de bedoeling van de wetgever om ook het bezit van een wapen zonder munitie aan banden te leggen. “Natuurlijk is er niets op tegen dat een erfstuk in de familie blijft, maar dan is het logisch dat het wapen onbruikbaar wordt gemaakt”, stelt VlaamsProgressieven. Wapenbezitters moeten een keuze maken: ofwel wil men een wapen in huis en dan moet men een vergunning aanvragen, ofwel kiest men voor een ongevaarlijk decoratiestuk, waar men dan wel niet mee kan schieten.

Lambert laakt ook de hypocriete houding van de meerderheid waar ze de indruk geeft dat ze de wapenwet ook wil verstrengen. Men beweert dat de verkoop via het internet nu onmogelijk wordt gemaakt, maar dit is vandaag reeds in de wet ingeschreven. Nu stellen dat men plots strenger zal optreden, is de bevolking bedriegen. “In oktober vroeg ik de minister van Justitie hoe de Computer Crime Unit van de Federale politie optreedt tegen de verkoop van wapens via het Internet. Men is mij nog steeds een antwoord schuldig.”

“De huidige regering slaagt er niet eens in het centraal wapenregister op punt te stellen. Vandaag weet men nog steeds niet hoeveel wapens er officieel in België circuleren. Men wil het blijkbaar ook niet weten, aangezien men de vergunningsplicht opnieuw sterk terugschroeft.”

De wapenvergunning wordt bovendien onbeperkt geldig. Dit is een zeer drastische oplossing voor het probleem van de administratieve flessenhals die om de vijf jaar voorspeld werd. De provinciegouverneurs lieten informateur Reynders vorig jaar weten dat een versoepeling van de wet echt niet nodig was.

De geplande goedkeuring van deze amendementen brengt ons terug in het pre-Van Themsche-tijdperk. Het bezit van een wapen zonder vergunning wordt opnieuw mogelijk en het zal niet moeilijker worden om munitie aan te kopen. Eens een wapen in de samenleving belandt, wordt de kans dat het eruit verdwijnt quasi nihil. De wapenlobby haalt bij deze zijn slag thuis, terwijl de slachtoffers van een lakse wapenwet voor deze meerderheid van geen tel zijn.

Advertenties

Geef een reactie so far
Plaats een reactieGeef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s%d bloggers liken dit: