Geert Lambert


Persbericht: Centraal Wapenregister is nog steeds puinhoop
juli 11, 2008, 1:45 am
Filed under: Kwakkelregering, Persbericht | Tags:

Politiek is een kwestie van prioriteiten stellen. De regeringsonderhandelingen over zowat alle belangrijke thema’s zitten in een complete impasse, de omzendbrief over de regularisatiecriteria is op de lange baan geschoven, een ernstige begrotingscontrole komt er niet. De regering slaagt er wel in om één afspraak uit het regeerakkoord te verwezenlijken: de wapenwet wordt versoepeld. Ondertussen is het Centraal Wapenregister, de database met alle wapenbezitters, nog steeds een complete puinhoop.

Om de traceerbaarheid van vuurwapens te verbeteren is het essentieel dat er een goed werkende database van wapenbezitters bestaat. Voor het ogenblik is dit Centraal Wapenregister (CWR) een puinhoop: niemand weet hoeveel wapens legaal in ons land circuleren. In de databank zitten mensen die al jaren overleden zijn en zelfs Disneyfiguren.

In 2006 werd een nieuw Centraal Wapenregister gepland dat tegen het einde van dat jaar operationeel zou zijn. In 2007 werd het nieuwe register aangekondigd tegen oktober van dat jaar. In februari 2008 werd dat april 2008. Nu beweert de minister van Binnenlandse Zaken op vraag van senator Geert Lambert (VlaamsProgressieven) dat de databank tegen het einde van dit jaar operationeel zal zijn. Alles wijst erop dat men gewoon niets onderneemt, terwijl dit nochtans cruciaal is bij een adequate controle van de wapenwet.

Op het ogenblik dat de regering er niet in slaagt bij te houden wie in dit land een wapen bezit, wordt het wapenbezit opnieuw gemakkelijk gemaakt. Zo kunnen erfgenamen een vuurwapen van een overledene gewoon in hun nachtkastje stoppen. Wetend dat de overheid absoluut geen zicht heeft op wat er met die wapens gebeurt, is dat om problemen vragen. Nu al staat België volgens cijfers van de Wereldgezondheidsorganisatie op de vijfde plaats van alle geïndustrialiseerde landen qua aantal doden door vuurwapens per 100.000 inwoners.

Opmerkelijk is dat de meerderheid de wet door het parlement wil jagen met een snelheid die omgekeerd evenredig is met de snelheid van alle andere dossiers die door de regering zouden moeten beheerd worden. Zo wilde de meerderheid het wetsvoorstel al evoceren in de Senaat nog voor de tekst in de Kamer was gestemd. “Het gebeurt niet vaak, maar vandaag heb ik de meerderheid moeten aanmanen om niet te snel vooruit te gaan”, zegt Lambert. “Blijkbaar wil Leterme volgende week toch één zaak gerealiseerd hebben. Of zou de wapenwet deel uitmaken van zijn onderhandelingsmacédoine? In dat geval hoop ik dat ze Leterme niet te zwaar op de maag ligt wanneer er opnieuw slachtoffers vallen.”

Advertenties

Geef een reactie so far
Plaats een reactieGeef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s%d bloggers liken dit: