Geert Lambert


Geen tranen om Leterme
juli 15, 2008, 9:46 pm
Filed under: Kwakkelregering, staatshervorming | Tags: ,

Na meer dan een vol jaar politieke crisis zijn we terug naar af en kan alles van voor af aan beginnen. Heeft Leterme het been stijf gehouden? Laat ons toch stoppen met onszelf te bedriegen: Leterme was tot veel bereid om in de 16 te blijven. Niks dus been stijfgehouden, wel veel stijfkop uitgehangen. Meer dan 56 weken werd er niet onderhandeld. Er werd wel gepraat, en tot vervelens toe gezegd wat de verschillende partijen ervan dachten of moesten denken. Onderhandelen is zoeken naar oplossingen. Heeft men dat nu werkelijk gedaan? Neen, men zocht naar agenda’s, naar vertragingsmanoeuvres, naar ‘hoe bedriegen we onze kiezer zonder dat hij of zij het doorheeft’.

Akkoord dat de marges van Yves Leterme klein waren, maar met 800.000 stemmen moet je ook je kiezers kunnen overtuigen van de stappen die gezet moeten worden. Nooit heeft hij daar enige poging toe ondernomen. Jammer, maar Leterme bleef gecrispeerd journalisten beledigen, vragen ontwijken en zijn mantra’s herhalen. Keihard werken is best een deugd, maar het staat niet gelijk met goed bestuur.

De crisis had nooit zo lang mogen duren. Ofwel was er een bereidheid om te praten, ofwel was die er niet. Eén en ander had na 3 à 4 maanden duidelijk moeten zijn. Ik discussieer graag over politiek, maar als ik vaststel dat zowel ikzelf als mijn gesprekspartner niet meer naar elkaar toegroeien, stop ik er liever mee. Met het volle respect voor de tegenpartij, maar als je niets meer van elkaar wil opsteken of geen argumenten meer kunt aanbrengen, moet je in een andere fase treden. En net zoals de Franstaligen hun eisen verstrakten (men begon met ‘iets voor Brussel’, over ‘uitbreiding van Brussel’ naar ‘WalloBrux en de benoeming van de burgemeesters’) hadden ook de Vlamingen hun eisen moeten verstrakken. Reeds in december deden de VlaamsProgressieven een voorstel om uit de impasse te geraken: de invulling van art. 35 van onze Grondwet laat ons toe om te groeien naar een confederale staat. Ondertussen zijn ook Moureaux, Ducarme, Martens, Miet Smet en zelfs Bart De Wever hiervoor gewonnen. Waarom werd dat nooit in alle stilte afgetoetst? Waarom probeerde men niet eens in die architectuur te stappen?

Maar neen: Leterme en De Wever vroegen (smeekten zelfs) bij de Franstaligen om via een belangenconflict de stemming over BHV uit te stellen. Men gaf dus zelf constant het signaal van “pas op, of ik bega een ongeluk”, waarbij eenieder wist dat er niets ging gebeuren.

Meer dan een jaar later staan we dus nergens. Met een budget dat helemaal niet gecontroleerd is en een gecrashte beurs, ook de geldbeurs van eenieder onder ons. Neen, natuurlijk is de wereldwijde economische crises niet de schuld van Yves en C°, maar ze hebben niets ondernomen om de gevolgen wat te milderen. Al jarenlang verwijt ik de politici uit de periode eind jaren ’70 – begin jaren ’80 dat ze mijn generatie met een torenhoge staatsschuld hebben opgezadeld. Ik hoop straks niet hetzelfde verwijt te krijgen van de tieners en twintigers van vandaag.

En wat nu? Au boulot: keihard werken aan één agenda: tegen het begin van het werkjaar moet de politieke wereld met concrete teksten een invulling geven aan art. 35. Dan kan dit in het komende werkjaar gestemd worden en kan het nieuwe België zijn invulling krijgen zodat op 9 juni 2009 (of vroeger als de nieuwe constructie klaar zou zijn) met nieuwe parlementen een ander land ontstaat. En dan kunnen beide gemeenschappen eindelijk ook de sociaal-economische problemen aanpakken, elk op de manier die voor hun regio het meest rendabel is. We zullen er beiden beter van worden.

Advertenties

Geef een reactie so far
Plaats een reactieGeef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s%d bloggers liken dit: