Geert Lambert


Valt regering over asiel en regularisatie?
juli 25, 2008, 10:10 pm
Filed under: Burgerrechten | Tags: , , , ,

Eigenlijk vraag ik me af of er wel nog één lettertje van het regeerakkoord bewaarheid zal worden. Het was nochtans de paasperiode en de verrijzenis was nabij. Niet dat ik hoog opliep met het regeerakkoord, maar over asiel en migratie had men nochtans plannen. Men zou regularisatiecriteria maken en daarbij zou de “lokale verankering” een grote rol spelen. En men was zinnens om ook economische migratie toe te laten. Deze regering telt zelfs voor het eerst een volle minister voor Asiel en Migratie. Minister Turtelboom heeft geen benijdenswaardige job: voor de enen zul je altijd te streng zijn en voor de anderen altijd te laks. En geen enkele beleidsman/vrouw wordt graag met hongerstakers geconfronteerd.

Maar we zijn nu ruim vier maanden verder en wat is het resultaat? Niets, nada, nothing, helemaal niets. Geen criteria, geen economische migratie, zelfs geen zicht op een effectieve beleidsvisie over hoe men deze problematiek zal aanpakken. Je zou zowaar gaan denken dat Bart De Wever er zich weer mee heeft bemoeid.

Eigenlijk versta ik het niet meer: had men al niet tijdens de vorige vakantie lang en uitgebreid gediscussieerd over asiel en migratie? Ik herinner me nog nieuwsbeelden waarbij gezegd werd dat Joëlle Milquet weer moeilijk deed over een bijna-akkoord. En ’s anderendaags bleek alles opgelost, zij het dat er wel nog een punt en komma moest uitgetekend worden. Nadien kwam de PS erbij. En zeg nu zelf: het akkoord verslechteren zullen ze wel niet doen, maar eeuwig principieel moeilijk blijven doen, is in dat thema ook niet echt hun houding. En het regeerakkoord was toch ook al redelijk uitgeschreven. Op basis daarvan schreef ik voor Turtelboom zelf een omzendbrief. Geen enkele regeringspartij zou het er moeilijk mee kunnen hebben, want het is hun eigenste regeerakkoord dat ik omzette in een circulaire.

Ondertussen blijven overal in Vlaanderen mensen zich angstig afvragen wat hun lot zal zijn. Ze wonen hier vaak al vele, vele jaren. Ze vluchtten uit conflictgebieden, waar ze vandaag geen vrienden meer hebben en waarschijnlijk zelfs amper nog familie zouden terugvinden. Ze werken hier in het zwarte circuit (daarin laten we hen bijzonder vlug aanpassen) en ze kregen dit jaar bijna allemaal wel een belastingbrief en sommigen zelfs een verzoek om sociale zekerheid te betalen. En eigenlijk willen ze dat ook wel doen (weliswaar met hetzelfde enthousiasme waarmee U en ik belastingen betalen). Alleen willen ze er dan ook graag terug hun identiteit terug bij. Ze willen papieren. Zodat hun kinderen zonder problemen met de lokale voetbalploeg op uitstap naar Frankrijk mee kunnen zonder te moeten vrezen voor een politiecontrole. Ze willen verder kunnen bouwen aan hun leven, met een beetje zekerheid. Ze willen niet eeuwig op de vlucht zijn maar rust vinden. Of definitief weten dat hier voor hen geen plaats is. Niet dat ze dat willen horen, maar dan weten ze het tenminste en kunnen ze verder gaan zoeken.

Een regering die haar inwoners zelfs geen begin van zekerheid kan bieden, moet zich meer dan ernstig vragen stellen. Het zou van verantwoordelijkheid getuigen, mijnheer Leterme en mevrouw Turtelboom, om misschien ook op dit dossier, waar U blijkbaar geen enkel akkoord kunt over vinden, eens naar de Koning te gaan. In de hoop dat hij dan uw ontslag wel zou aanvaarden.

Advertenties

Geef een reactie so far
Plaats een reactieGeef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s%d bloggers liken dit: