Geert Lambert


Persbericht: Politieke kopstukken kunnen zich nog eens omdraaien op hun strandlaken
augustus 1, 2008, 2:07 pm
Filed under: Kwakkelregering, Persbericht, staatshervorming

De drie Koninklijke onderhandelaars mogen hun opdracht verderzetten tot midden september. Daarmee kunnen ze zich verder kwijten van hun belangrijkste taak die ze met bravoure vervullen: het zorgen voor een rustige vakantie voor de politieke kopstukken. Intussen ligt ons land op apegapen, worden er geen vorderingen gemaakt op institutioneel vlak, scoort de inflatie steeds hogere toppen en blijven mensen zonder papieren in de grootste onzekerheid.

Op zijn minst tot midden september blijft het wachten op het opstellen van een kader en het bepalen van een agenda die uiteindelijk moet leiden tot de broodnodige institutionele hervormingen. “Tot midden september hebben de echte hoofdrolspelers de tijd om zich regelmatig om te draaien op hun strandlaken. Met bruin getinte huid zullen ze ongetwijfeld veel sneller en adequater de hervormingen van ons land kunnen aanpakken”, stelt senator Geert Lambert, “Ondertussen huppelt De Wever, zoals steeds, lustig over de door hem zelf vooropgestelde deadlines”.

Voorzitter Bettina Geysen heeft er weinig vertrouwen in dat de onderhandelaars tegen midden september met iets tastbaars op de proppen zullen komen: “Van een echte dialoog van gemeenschap tot gemeenschap zal hoogstwaarschijnlijk niks in huis komen. Van garanties is al helemaal geen sprake meer. Het ziet er meer en meer naar uit dat een nieuw gedrocht het levenslicht zal zien. Een interinstutionele dialoog die een potpourri van onderhandelaars en onderhandelingsniveaus zal omvatten en weinig vooruitzichten op structurele vorderingen biedt.”

Voor VlaamsProgressieven is een echte dialoog van gemeenschap tot gemeenschap die een confederaal kader uitwerkt op basis van de invulling van artikel 35 de beste manier om tot een heldere institutionele hervorming te komen waarbij beide gemeenschappen volwaardig verantwoordelijkheid dragen voor het gevoerde beleid en waarbij de solidariteit met Wallonië niet wordt verbroken. VlaamsProgressieven is nog steeds de enige partij die een inhoudelijk voorstel op tafel legt over de resterende federale bevoegdheden in een confederaal model.

Zolang de zomerslaap van de regering duurt blijven ook andere heikele thema’s onaangeroerd. Ook op de in het regeerakkoord opgenomen rondzendbrief voor regularisaties blijft het alsnog wachten tot de excellenties terugkomen van hun vakantieverblijven. Intussen worden duizenden mensen in de grootste onzekerheid gelaten en kunnen ze elke dag worden uitgewezen. Dat asielzoekers, in dergelijke precaire omstandigheden, gedreven worden tot radicale acties is niet verwonderlijk. Dergelijke acties, die te wijten zijn aan het non-beleid van de regering, bestempelen als chantage tart dan ook alle verbeelding.

Advertenties

Geef een reactie so far
Plaats een reactieGeef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s%d bloggers liken dit: