Geert Lambert


Deelnemen blijkt belangrijker dan winnen in Zuid-Ossetië
augustus 9, 2008, 6:08 pm
Filed under: Buitenland | Tags: , , ,

De Olympische Spelen zijn begonnen. Lang leve de vriendschap en verbondenheid tussen alle landen. Sport verenigt, zegt men, maar dat zal elke hobby wel doen zeker? Ook postzegelverzamelaars ontmoeten elkaar af en toe op grote ruilbeurzen. Zelfs verzamelaars van de speeltjes uit de Kinder-surprises houden echte internationale ruilbeurzen, zag ik laatst in een leuke reportage. Maar de O.S. zijn hot en China nog hotter. Iedereen dus naar China of minstens de televisie op China gezet. Ik zapte vannacht nog even rond en 2 op 3 kanalen hadden wel ergens iets over China uit te zenden. Zou het de verkoop van de afhaalchinees ten goede komen?

In elk geval kun je geen beter moment bedenken om vlug in Zuid-Ossetië een oorlogje te beginnen. Er is dus niet alleen in Peking vuurwerk te zien. En een landencompetitie meer of min, daar komt het dezer dagen niet op aan. Wat Georgië bezielt om zich als een David tegen Goliath te gaan opstellen, is me een raadsel. Twee jaar geleden bezocht ik de Kaukasus. Ik zag drie landen (Armenië, Azerbeidjan en Georgië) die best wel potentieel hadden, maar elk individueel te lijden hadden onder oude conflicten. Armenië zit met zijn historisch dispuut met Turkije en met Azerbeidzjan, Azerbeidzjan heeft een rijke olievoorraad, maar moet het ABC van democratie en inspraak toch nog es herlezen en Georgië heeft met Abchazië en Ossetië twee “leuke” conflictjes in de aanbieding. Met een misbegrepen nationalisme van zowel de Georgiërs als de Russen zorgt het ervoor dat de minste aanleiding de vlam in de pan kan laten slaan. Men heeft niet gewacht tot een Rus een Georgiër in de arena in Peking versloeg om die aanleiding te vinden.

Een goede maand geleden had ik een bijzonder interessant gesprek met V.S.-diplomaten. Toevallig ontmoette ik de man die voor Condoleeza Rice de directe gezant is voor dit conflict. Hij had net de week ervoor Saakasjvili kunnen overtuigen om niet aan te vallen. Ze hadden hem ook duidelijk laten verstaan dat men niet zinnens was hem in een militair conflict te hulp te snellen. Het wordt dus een oorlog die Georgië nooit kan winnen, al is het maar omdat Rusland bijna evenveel militairen heeft (om en bij de 4 miljoen) als de totale Georgische bevolking (rond de 4,5 miljoen). Het enige wat we nu al zeker weten, is dat beide getallen binnen enkele weken lager zullen afklokken. Intriest. En waarom? Omdat men zich (terecht) vernederd voelt en economisch geraakt is door de wijnblokkade van de Russen? Of is het eerder omdat oorlogje spelen altijd garant staat voor een plaatsje in de geschiedenisboekjes? Zou het de verkoop van die Georgische wijn (ik heb er nog een flesje thuis van staan) ten goede komen?

08-08-08: Peking jubelt, Ossetië kreunt en Pieter De Crem stuurt nog maar eens wat troepen naar Afghanistan. Geschiedenisboekjes halen, is dat ook hier niet de bedoeling? Hopelijk zal het het stemmenaantal van deze krijgsheren niet ten goede komen.

Advertenties

1 reactie so far
Plaats een reactie

Verdomde pretbedervers der wereldvrede !
Op hetzelfde moment dat er een golf van eendrachtigheid en estetische en culturele ontroering over de wereld viel, rukte het leger van Georgië het Zuid-Ossetische landschap binnen om er dood en vernieling te zaaien.
Op een niet ontoevallig geplande datum, die inval …hoe cynisch kan een staatsapparaat zijn ? Terwijl de mensheid zich aan nieuwe hoop aan ’t laven was,
ontwikkelden zich eens te meer reaktie en tegenreaktie. Terwijl sommige leiders van die mensheid in de Olympische tribune aan ’t applaudiseren waren, hadden ze misschien in hun achterhoofd de wetenschap dat ze de regering van Georgië hiervoor hun groen licht hadden geven.

Er worden op het politieke topniveau weer duistere plannen gesmeed terwijl de sportlui verondersteld worden van tot glorie van hun land het beste en sportiefste van hun eigen te geven. Op de eretribune van de politiekers zagen we ook een zekere Henry Kissinger naast zijn president-specialist- in oorlog staan.
Terwijl deze oude oorlogsstoker, die heel zijn leven tal van fascistische regeringen aan de macht bracht, applaudiseerde, vlogen de bommen en raketten over een deel van het kruitvat Kaukasus. Terwijl sommigen, laat ons het zo maar zeggen ‘in hun gat gebeten waren’ dat hun Vlaamse leeuwtje niet mee mocht opstappen in Peking…vertrokken de Belgische militairen naar een al even uitzichtsloos… en explosief oorlogsgebied : Afghanistan en waarschijnlijk Pakistan een dag.
Onze premier ging hen uitwuiven en legde ons van in die beeldbuizen van ons uit hoe nodig dat wel allemaal was. Wijselijk vergetend dat, indien het Westen én de krapuleus rijke olieëlite die boeren ginder landbouwmateriaal gegeven had, dat die machtsbasis van de Taliban allang verschrompeld was. Maar oh nee, brave burgers, de wereldvrede kan er alleen door gewapende inzet komen, maakt men ons wijs, goed wetend dat gewapende vreemde troepen inzetten vragen om guerillia en ander militair verzet is. Hoeveel boomerangen hebben aanvallers al terug in het gezicht gegekregen. Was Viëtnam niet genoeg mister H.Kissinger ?
Ondertussen stond dus Henry Kissinger daar te applaudiseren met nog andere plannetjes in zijn hoofd. Afghanistan militair bezetten vindt hij een strategische ‘must’…de sexistische feodale regering van Saoedi-Arabië wiens twintigtal landgenoten bij 9/11 betrokken waren, een geweldige bondgenoot …al is die regering doof als het om de armoede van geloofsgenoten gaat.
Men speel een zeer vuil spel boven onze goedwillige, goedgelovende hoofden. Heeft men misschien met de huidige, in de US-klaargestoomde leider van Georgië afgesproken om de Russische beer uit zijn tent te lokken ?
Moest Georgië daarom hoognodig bij de Navo komen ? Vreest men, nu het monetaire systeem in zware ademnood verkeert een instorting van dit systeem met veel sociale onrust die alleen door oorlogstaal en opgewekt patriotisme te hanteren is ? Is de strijd om de afzet-en grondstofmarkten al op zo een uitzichtsloos punt gekomen, dat men meer en meer voor oorlogscenario’s kiest ?
Indien het antwoord op al die vragen ‘ja’ is…vrees ik dat alleen druk van onderuit op al die betrokken regeringen niet voldoende zal zijn…laat ze opstappen en verkies er vanuit een andere optiek andere ! De koude douche na het hartverwarmende olympische van gisteren, is er teveel aan. Staatskriminelen à la Henry Kissinger en hun loopjongens à la Bush en andere oligarchen, of ze nu in Rusland, Texas, Georgië of waar dan ook wonen…wordt het geen tijd dat diegenen die jullie aan de macht verkozen jullie via hun parlementaire verkozenen afzetten…of zijn die daar te laf voor en al te zeer betrokken of te angstig vasthoudend aan hun job. De ekonomie wordt onophoudelijk geherstruktureerd… een deel van het politieke personeel vraagt er gewoon om om af te mogen vloeien. Te weinigen hebben hier zicht op en daarom gaat alles zijn gewone gangetje. Nog minder reageren. Aan de stembus is het merendeel gewoonlijk al vergeten waarover het in de wereld gaat. Kerstmis is mooi, nieuwjaarswensen, sportevents, olympische geest…maar nu moet het verdomme genoeg zijn geweest ! Een motorijder die door een woonwijk raast, gaat op de bon…juist goed natuurlijk…politiekers die zich achter de oorlogretoriek van een bepaalde toplaag scharen hebben totnogtoe alleen maar standbeelden en fortuinen en oorlogskerkhoven vergaard. Iedere bijkomende oorlog brengt het risiko op een treffen met massale slachtoffers dichterbij.
Is de wereld dan toch niet aan de zachtaardigen ? Nee toch !
octo

Reactie door octo
Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s%d bloggers liken dit: