Geert Lambert


Oostende is geweldig
augustus 20, 2008, 1:03 pm
Filed under: Oostende | Tags:

Oostende komt de laatste tijd weer als een soort Chicago aan de Noordzee in het nieuws. Schijnbaar worden er op elke hoek van de straat wel mensen in elkaar geklopt. Neem het gerust van mij aan: zo’n vaart loopt het hier echt niet. Oostende is een levendige stad, en ja, soms ontspoort het op een compleet onbegrijpelijke manier. Geweld mogen we uiteraard nooit aanvaarden, alleen stelt zich de vraag hoe we dit kunnen oplossen.

Nu reeds patrouilleert de politie constant door het uitgangskwartier. De laatste weken heb ik meermaals vrienden uitgenodigd naar Oostende. Het viel hen allemaal op: zoveel flikken in de stad. En dan nog gebeuren dergelijke zaken. Bijzonder jammer en onaanvaardbaar. Maar vermijdbaar? Ik wou dat het waar was.

Als politicus worden we er natuurlijk op aangesproken. Mensen willen veilige straten en daar hebben ze inderdaad recht op. Maar kunnen we nu werkelijk nog meer blauw op straat sturen? En – echt waar – ik geloof niet in camerabewaking. Recent al eens in Londen geweest? Je wordt er gewoon overal gefilmd. En toch kent Londen momenteel een golf van geweld en moorden op jongeren. Niet verdoken in groezelige huizen, maar gewoon op straat. Alle camera’s ten spijt.

Wat doe je als de oplossing voor een probleem niet voor de hand ligt? Dan roep je de hulp in van een expert. Dus wil het stadsbestuur van Oostende advies inwinnen bij criminoloog Brice De Ruyver, die jarenlang veiligheidsadviseur was van premier Verhofstadt. Maar hoezeer ik professor De Ruyver ook waardeer en vertrouwen heb in zijn capaciteiten, ik vrees dat hij niet veel meer zal kunnen doen dan te herhalen wat criminologen al jaren zeggen: criminele feiten zijn geen op zichzelf staande incidenten. Ze kaderen in een specifieke sociale context. Mensen die plots over de schreef gaan enkele maanden of jaren in de gevangenis gooien, brengt dan ook weinig zoden aan de dijk.

Er is dus naast het repressieve verhaal, dat zeker zijn plaats heeft, ook nood aan investeringen in het sociale weefsel van de stad. Maar dat is uiteraard minder simpel dat het domweg bijbouwen van gevangenissen, iets waar onze minister van Justitie in uitblinkt.

Misschien moeten we als stad wel onze jeugdhuizen meer gaan waarderen. We hebben er in Oostende enkele, en ze zetten zich elke dag in voor jongeren die anders wat zouden rondhangen. Nu reeds krijgen ze steun van de Stad, maar misschien moeten we die steun nog opvoeren. Jongeren verdienen kansen, ze verdienen het om af en toe een schouderklopje te krijgen, om ook te horen dat ze wel goed bezig zijn, ook al vinden we soms dat ze het beter anders zouden doen. De Oostendse jeugdhuizen organiseren op 5 oktober trouwens een actie tegen zinloos geweld: The Happiest Parade on the Planet. Het wordt een mix van cultuur, muziek, sport en sociaal engagement.

Uiteraard moet er opgetreden worden als ruzies ontsporen tot geweld. Maar neem het van mij aan: ook vroeger, toen ik nog jong was, was er geweld in de Langestraat. Het was toen al een beruchte buurt. Het ligt dus heus niet aan de jeugd van heden.

En uiteraard zullen de herauten van de nultolerantie mijn verhaal te links en te soft vinden. Maar ik weiger mee te huilen met de wolven in het bos, en het stemt me hoopvol dat ons stadsbestuur ook niet in de populistische val trapt. Hopelijk komen we, geholpen door de expertise van Brice De Ruyver, tot enkele maatregelen die wel op lange termijn werken.

Advertenties

Geef een reactie so far
Plaats een reactieGeef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s%d bloggers liken dit: