Geert Lambert


Turtelboom voert cijnshuwelijksstelsel in
augustus 26, 2008, 4:21 pm
Filed under: Asiel en Migratie | Tags: ,

Het systeem van gezinshereniging moet gebruikt worden waarvoor het dient: het herenigen van gezinnen. Door het koppelen van gezinshereniging aan een inkomenseis verwart minister Turtelboom gezinshereniging met economische migratie, en voert ze een systeem in waarbij rijke gezinnen herenigd kunnen worden maar arme gezinnen niet. Dat is je reinste klassediscriminatie.

Dat jonge Belgen van Marokkaanse afkomst nog steeds systematisch naar Marokko trekken om een bruid te zoeken bemoeilijkt de integratie in onze samenleving. Er is dus niets op tegen om voorwaarden te koppelen aan het systeem. Zo was het optrekken van de leeftijdsgrens een goede maatregel. Het is ook goed dat mensen die via gezinshereniging in België terechtkomen een integratietraject moeten volgen.

Maar het koppelen van een inkomenseis aan de mogelijkheid om te huwen is iets wat je van een liberaal niet zou verwachten. De overheid moet niet controleren of een aanstaande bruid of bruidegom wel meubelen of huisgerief kan kopen voor hij mag trouwen met zijn of haar lief. Het is een betuttelende maatregel die opnieuw een klassensysteem invoert in ons land: na het cijnskiesstelsel krijgen we nu een cijnshuwelijksstelsel.

De minister heeft ondertussen al vijf maanden de tijd gehad om zich in te werken in haar dossiers, maar komt nog steeds niet verder dan plannen en aankondigingen. Daarnaast ziet ze nog steeds weinig verschil tussen asiel, economische migratie en gezinshereniging. Economische voorwaarden stellen aan mensen zonder papieren en mensen die naar België willen komen in het kader van gezinshereniging slaat nergens op. Als we niet willen dat potentiële immigranten asiel of gezinshereniging gebruiken als vorm van economische migratie, moeten we vooral zelf niet doen alsof het één systeem is.

We verwachten dus een beleid op elk van die domeinen, maar los van elkaar. Door de omzendbrief rond regularisatiecriteria te koppelen aan een beleid rond economische migratie zal de minister nooit een goed beleid kunnen voeren. Haar beleidsdomeinen liggen er verwaarloosd bij, en er is weinig hoop op verbetering. Alle kranteninterviews ten spijt.

Advertenties

Geef een reactie so far
Plaats een reactieGeef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s%d bloggers liken dit: