Geert Lambert


Leterme vond dat minstens 44 van de 88 Vlaamse Kamerleden tot de meerderheid moeten behoren… in 2007
september 22, 2008, 4:23 pm
Filed under: Kwakkelregering | Tags:

Uit De Tijd van 11 april 2007:

Open VLD wil voort zonder Vlaamse meerderheid, sp.a niet

(tijd) – Sp.a-voorzitter Johan Vande Lanotte wil niet in een federale regering stappen die in Vlaanderen geen meerderheid heeft. Hij kant zich daarmee vierkant tegen Kamervoorzitter Herman De Croo (Open VLD).

De Croo had in een interview met De Morgen gesteld er geen graten in te zien met een paarse coalitie door te gaan, ook al beschikt die in Vlaanderen na de stembusgang van 10 juni niet meer over een meerderheid. Een gewone meerderheid in de Kamer – Vlamingen en Franstaligen samen – volstaat, zegt De Croo.

De Vlaamse socialisten lieten in een reactie weten niet te vinden te zijn voor het scenario van De Croo. ‘Ik denk dat er ook in Vlaanderen een meerderheid moet zijn voor de federale regering. Tegen een meerderheid van Vlaanderen regeren, daar ben ik het echt niet mee eens’, zei Vande Lanotte gisteren op de VRT-radio.

Vlaams minister-president Yves Leterme en gedoodverfd kandidaat-premier voor CD&V liet al weten dat volgens hem minstens 44 van de 88 Vlaamse Kamerleden in het parlement tot de meerderheid moeten behoren. ‘Welke wet zegt dat? Sorry, maar is dat federalisme? Die redenering is een reservewiel om CD&V/N-VA in de regering te krijgen’, zei De Croo. ‘De hoofdregel is dat meer dan de helft van de Kamerleden achter een regering staat.’

Volgens CD&V, federaal in de oppositie, ‘zijn de maskers afgevallen’ en heeft Open VLD te kennen gegeven alles te willen doen om paars voort te kunnen zetten. De liberalen scoren al weken laag in de peilingen. KVe

Advertenties

Geef een reactie so far
Plaats een reactieGeef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s%d bloggers liken dit: