Geert Lambert


Beste CD&V’ers, hou hem tegen!
september 26, 2008, 11:02 pm
Filed under: Asiel en Migratie, Kwakkelregering | Tags:

Vandaag worden de leden van de CD&V gevraagd om hun zegen te geven aan de regering Leterme I tris. De vleugellamme premier wil van geen wijken weten. Hij klampt zich vast aan de Zestien als een drenkeling aan een doorweekt stuk wrakhout. Wat er ook gebeurt, Leterme wil doorgaan met deze mission impossible. Niet tot in 2009, maar tot in 2011. “Ik zal mijn verkiezingsoverwinning niet laten halveren”, bezweert hij. Maar laat hij zaterdag eindelijk eens weten of hij ook van plan is om iets met zijn 800 000 stemmen aan te vangen? En laten de verzamelde CD&V’ers toe dat hun kopman het land verder in de vernieling rijdt?

The duty of the opposition is to oppose, en om waar mogelijk verdeeldheid binnen de regering bloot te leggen. Deze regering is echter nefast voor de arbeidsvreugde van de oppositie: ze doet namelijk geen enkele moeite om zelfs maar de schijn op te houden dat ze goed samenwerkt, en zelfs werkt tout court. ‘Samen werkt’, een verkiezingsslogan die de congresgangers nog vers in het geheugen zou moeten zitten, klinkt nu wel heel bitter.

Want ‘samen’ heeft niet gewerkt. Niet met de kartelpartner, niet met de coalitiepartners, niet met de Franstalige zusterpartij. Niet alleen het communautair overleg is een puinhoop, maar ook alle andere federale bevoegdheden liggen al vijftien maanden te zieltogen. Een totaal gebrek aan leiderschap leidde tot totale chaos. Misschien moeten de CD&V-leden eens hun partijbelang naast het persoonlijk belang van Yves Leterme leggen, en beslissen wat zwaarder weegt. Misschien weet de basis bij de CD&V wel nog dat je aan politiek doet om een beleid te realiseren, en niet enkel om verkiezingen te winnen. Komt er nog iets terecht van het sociaal-economische programma van deze regering? Want dat is, na de afgang van de premier in de grote staatshervorming, toch het alibi om verder te gaan met de slechtste regering die ons land de laatste decennia kende? Maar ook daar is de balans tot nu toe heel pover.

Want beste Unizo, hoe lang kunt u uw pap nog koelen met de vrijblijvende goede intenties over arbeidsmigratie van de minister van Asiel en Migratie? En beste ACW, zijn jullie het wachten op een akkoord over de regularisatiecriteria nog steeds niet beu? Komt dat er nog voor 2011 of blijft een torenkraan beklimmen de zekerste weg naar papieren? En wilt u nog steeds een premier steunen die ook op dit terrein geen enkel leiderschap toont en de ruzie tussen Turtelboom en Milquet laat etteren?

Beste CD&V’ers, wilt u nog een premier steunen die niet ingrijpt in de totaal ontspoorde begroting? Of wilt u de harde inspanningen die we de laatste vijftien jaar geleverd hebben voor de schuldafbouw verloren laten gaan? We stevenen – met de vergrijzing en de nog steeds torenhoge schuldenlast – regelrecht af op een rampscenario. Maar uw premier is blijkbaar niet bij machte om een geloofwaardige begroting op te maken. Zijn veelgeprezen historisch plichtsbesef laat hem hier schandelijk in de steek.

Beste ACW’ers, denkt u nog soms aan de sociale rechtvaardigheidsagenda? Op Rerum Novarum 2007 sprak Leterme graag over het aanpakken van de armoede en de bestaansonzekerheid. Over meer menselijke zekerheid in een wereld van voortdurende en versnelde verandering. Blijft daar nog iets van over of beperkt de sociale rechtvaardigheid zich tot het bijbouwen van gevangenissen?

Er komt een hete herfst aan, met een moeilijk sociaal overleg. Zullen de concurrerende zuilen van de CD&V erin slagen om het overleg te deblokkeren zonder hulp van de regering? Ik hoop het, want van onderhandelingen deblokkeren heeft uw premier geen kaas gegeten. Schenkt u hem uw vertrouwen en de verantwoordelijkheid over de Belgische economie? Ik kan me voorstellen dat de schrik u om het hart slaat.

En bent u nu al vergeten dat u een regering zonder meerderheid aan Vlaamse zijde kort geleden onaanvaardbaar vond? Wilt u werkelijk het laatste restje politiek fatsoen te grabbel gooien? En waarvoor? Voor de macht om de macht, voor het politiek overleven van één enkele man, die uw partij behendig naar de afgrond aan het loodsen is? De tocht is moeilijk, de gids verloren.

Beste CD&V’ers, het is ondertussen al zover gekomen dat ik zelfs niet meer om goed bestuur durf te vragen. Met bestuur tout court zou ik vandaag al heel tevreden zijn. Maar aangezien uw premier intussen afdoende heeft bewezen dat zelfs dat er niet meer inzit, is het beter dat hij gewoon vertrekt. Misschien kunt u het hem vandaag in christelijke termen zeggen: sta op, neem uw bed en ga.

Advertenties

Geef een reactie so far
Plaats een reactieGeef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s%d bloggers liken dit: