Geert Lambert


Leterme schuift verantwoordelijkheid door naar kleinkinderen
oktober 14, 2008, 2:10 pm
Filed under: Asiel en Migratie, Kwakkelregering, Persbericht | Tags:

De regering–Leterme presenteert vandaag een begroting waarmee ze de verantwoordelijkheid doorschuift naar de volgende generaties. De schuldafbouw wordt vertraagd en er wordt gedesinvesteerd in de vergrijzing. En vandaag wordt nog maar eens een deadline genegeerd: er is nog steeds geen akkoord over Asiel en Migratie in zicht. Nu alle verkiezingsbeloftes zijn gebroken en het land verder naar de afgrond glijdt, kan Vlaanderen enkel nog hopen dat deze regering alsnog valt.

“Het ontbreken van een akkoord over de regularisatiecriteria is nog de grootste van alle schandes die Leterme vandaag presenteert”, vindt senator Geert Lambert (VlaamsProgressieven). “Deze regering speelt schaamteloos spelletjes met de toekomst van een grote groep mensen. De ministers Turtelboom en Milquet doen geen enkele ernstige poging om vooruitgang te boeken in dit dossier, en de premier laat – zoals steeds – aanmodderen. Met minister Turtelboom heeft de regering-Leterme de meest vleugellamme vakminister in de naoorlogse geschiedenis in haar rangen.”

Maar ook de begroting is een onverantwoord werkstuk. Hoewel verschillende ministers beweren dat deze begroting in evenwicht is, is het voor iedereen duidelijk dat de keizer geen kleren heeft. Niet alleen wordt niet voldaan aan het stabiliteitspact en de belofte om 0,3% overschot te creëren om ons te wapenen tegen de vergrijzing; door deze soepeler doelstellingen wordt de schuldafbouw drastisch teruggeschroefd. In de periode 2008-2011 wordt de schuld in plaats van met 12,7 miljard slechts met 6 miljard afgebouwd. Bovendien wordt uitgegaan van een groeiprognose van 1,2%. Dat is compleet onrealistisch, als je weet dat o.m. het IMF nog een maximumgroei van 0,2% voorspelt. Daarenboven blijft er 800 miljoen euro ingeschreven als inspanning van de deelstaatregeringen, ook als is daar geen akkoord over.

De regeringspartijen vonden een tekort blijkbaar aanvaardbaar. “Dat betekent dat de onverantwoorde budgettaire ontsporingen van de jaren ’70 terug zijn”, vreest Lambert. Leterme wordt stilaan, zoals minister Onkelinx het in de aanloop naar de vorige verkiezingen uitdrukte, een gevaarlijk man. Hij leeft in een virtuele realiteit en draait er zijn hand niet voor om om de noodzakelijke buffer voor de vergrijzing op te souperen en de schuldafbouw uit te stellen tot later. Zijn kleinkinderen zullen Leterme nog lang dankbaar zijn voor de schuld waarmee hij hen vandaag opzadelt.

Advertenties

Geef een reactie so far
Plaats een reactieGeef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s%d bloggers liken dit: