Geert Lambert


Change?
oktober 31, 2008, 4:44 pm
Filed under: Buitenland | Tags: ,

Ik ben net aangekomen in Washington, waar ik dinsdag namens de OVSE de verkiezingen zal waarnemen. Niet alleen de president, maar ook senatoren, congresleden tot zelfs rechters en sheriffs worden hier verkozen. Ondertussen hebben vele Amerikanen al hun stem uitgebracht in een “early voting” en als je op de bordjes in Washington kan voortgaan zal Obama een ‘landslide victory’ boeken. Maar Washington is echt de VS niet, dus blijft het afwachten. Dat Obama echter de beste kaarten heeft, is duidelijk. Langzaamaan beginnen ook kranten en tijdschriften partij te kiezen. Zo verkoos de Economist net Obama als hun kandidaat.

Maar de campagne blijft keihard doorgaan. Gisterenavond kocht Obama op de vijf grote zenders een halfuur televisie. Tijdens verkiezingsobservaties wordt ook nagegaan hoe de verkiezingscampagne gevoerd wordt en of iedereen wel evenredig aan bod kan komen. En zo stel je vast hoe niet elke waarnemingsopdracht met identiek dezelfde standaarden verloopt. Wanneer Poetin enkele dagen voor de presidentsverkiezingen op de nationale zender volop aan bod komt, laken we – terecht – deze praktijken. Is het dan zo normaal dat in de VS een kandidaat volop uitzendtijd kan kopen? Laat ons eerlijk zijn: verkiezingen in de VS is iets voor een elite. Sommigen hebben misschien de ‘American Dream’ waargemaakt, maar zonder geld kun je hier niet aan politiek doen. De kostprijs van het halfuurtje prime time TV is duizelingwekkend. Het komt er dus op aan om een goede fund raiser te zijn. En als je dan nog weet dat congresleden (de Amerikaanse volksvertegenwoordigers) elke twee jaar naar de kiezer moeten, besef je dadelijk dat je hier eerst geld en dan pas ideeën moet hebben om aan politiek te kunnen doen.

Bij een vorig bezoek aan het Capitool werd door vertegenwoordigers van de defensie-industrie haarfijn uitgelegd hoe ze politici ‘overtuigen’. Met veel geld én met het bouwen van fabriekjes in elke staat. Als een senator zich dan wil verzetten tegen nieuwe uitgaven voor het defensieapparaat krijgt hij wel vlug een bezoekje van de industrie die hem of haar vlug duidelijk maakt dat diens houding wel eens het sluiten van de fabriek in zijn staat tot gevolg kan hebben. En geen enkele politicus zal graag geassocieerd worden met een verlies aan arbeidsplaatsen.

Dinsdag kiezen de Amerikanen dan wel een nieuwe president en een hele resem politieke verantwoordelijken, ik vrees echter dat degenen die straks verder aan de touwtjes zullen trekken al lang gekend zijn. En ik vrees dat er op dat vlak niet veel zal veranderen ten opzichte van de periode-Bush. Weinig hoopgevend dus, of zou er toch een echte “Change” komen?

Advertenties

Geef een reactie so far
Plaats een reactieGeef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s%d bloggers liken dit: