Geert Lambert


Verkiezingsfraude in de VS
november 1, 2008, 9:26 pm
Filed under: Buitenland | Tags: , , ,

Gisteren hadden we een ontmoeting met Brent McMillan, de politiek directeur van de “Green Party”. Ze zijn een bijzonder kleine en nog piepjonge partij. Pas geregistreerd sinds 2001 tellen ze in de hele VS slechts 230 mandatarissen, waarbij een burgemeesterschap het hoogste ambt is dat door één van hun leden wordt bekleedt. Ze hebben contacten met Europese groenen, maar zijn er toch geen volle zielsverwanten mee. The Green Partij (www.gp.org) rekent met hun presidentskandidate McKinney – met een budget van nog geen 500.000 USD voor de hele VS compleet onzichtbaar (Obama heeft zelf om en bij de 600 miljoen $ te spenderen) – op 0,9% van de stemmen.

Waarom dan meedoen aan de verkiezingen? Ze willen gewoon thema’s aankaarten die anders verzwegen blijven. Over de partijfinanciering bijvoorbeeld én… over de verkiezingsfraude. Hoezo, fraude? Het doet wat eigenaardig aan om van McMillan een lijst te krijgen van allerhande door hen geconstateerde fraudegevallen. Keer op keer starten ze dan met hun advocaten procedures op. Ze gaan er prat op dat dankzij hun deelname aan de verkiezingen het systeem langzaamaan verbetert. Volgens hen wordt via het elektronisch stemmen massaal gefraudeerd.

Zo verwijst McMillan naar de gevallen van “vote-flipping”. Er wordt hier immers niet alleen voor een president gestemd. In meerdere staten is ook een senator te verkiezen en de congresleden dienen ook herkozen te geraken. Voeg daarbij nog wat state-senators of state-representatives en het feit dat er in bijzonder veel referenda op het stemformulier staan en je bent toch enkele minuten zoet in het kieshokje. En wat werd me nu gezegd: dat er diverse gevallen bekend zijn waarbij men, wanneer men zijn stem nog eens overliep, plots vaststelde dat de stem voor de president plots bij McCain uitkwam terwijl Obama of een derde kandidaat werd aangeduid.

Bizar, nietwaar? Maar voldoende om ons bewust te maken van het feit dat ook elektronisch stemmen best goed gecontroleerd wordt. Door bijvoorbeeld een kleine print-out (zoals in het tankstation) te geven na de stemming, om dan willekeurig na de elektronische uitslag enkele kiesbureaus manueel (de printjes dus) na te tellen. Kwestie van zeker te spelen. Want dat de democratie broos kan zijn, zou een land als de VS waar men al meermaals een president vermoordde, wel moeten weten hé.

Hoe zou het Homer nu eigenlijk vergaan zijn en… zouden ook Marge en haar zusjes voor Obama gekozen hebben?

Advertenties

Geef een reactie so far
Plaats een reactieGeef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s%d bloggers liken dit: