Geert Lambert


Effect
november 2, 2008, 2:59 pm
Filed under: Buitenland | Tags: , ,

Taxichauffeurs zijn altijd een goede bron van informatie. Het zijn – veel meer dan Joe the Plumber – voelhorens in een samenleving. Niet alleen staan ze in het ‘volle leven’, door hun job krijgen ze iedereen in hun wagen zodat ze wel vanalles opvangen. Vier jaar geleden vertelde een taxichauffeur me dat de VS nog eerder een zwarte president zou krijgen dan een vrouw als staatshoofd. En tot nu toe ziet het er naar uit dat hij wel eens gelijk zou krijgen.

Vannacht kwam ik aan in Albuquerque, New Mexico. Het is een stad van een 700.000 inwoners, met een zeer grote groep ‘Hispanics’, Spaanstalige inwijkelingen, vaak uit het nabijgelegen Mexico. Hoewel de Democraten hier de gouverneur leveren, is NM (zoals men de staat hier afkort) een swing state. Men neigt in de peilingen naar Obama, maar zeker is het niet. McCain komt van de buurstaat Arizona en springt morgen nog eens binnen. Omdat hij alsnog hoopt op het effect waar de taxichauffeur vannacht over vertelde: “democrats are good in polls and campaigning, bad in voting”. Democraten, zo zegt men, durven wel eens vergeten te stemmen. Vandaar dat de ‘early voting’ (het stemmen voor de stembussen officieel open gaan) zo belangrijk is voor de democraten. En vandaar dus dat men nu al volop telefoonrondes organiseert om mensen te overtuigen nu al te gaan stemmen.

Het gonst hier trouwens van de effecten: het Bradley-effect zou mensen in de peilingen doen zeggen dat ze voor Obama stemmen omdat ze geen racist willen genoemd worden, terwijl ze het niet doen. En wat te denken van het iPhone-effect waardoor te veel nieuwe jonge kiezers uit de peilingen gehouden worden (omdat door de privacywetten hun telefoonnummers niet vrijgegeven zijn) en in het voordeel van Obama werkt. En dus nu misschien nog het taxichauffeur-effect. Laat het ons maar bij de echte verkiezingen houden en zien wie daarbij wint.

Het is echter wel onbetwist dat deze verkiezingen historisch zijn: ofwel wordt een Afro-Amerikaan voor het eerst president, ofwel wordt een vrouw voor het eerst VP (en – gezien de leeftijd van McCain – misschien straks zelfs president). Tot vreugde van Sarkozy en zijn Carla, tenminste als we het “valse-telefoontjes-effect” moeten geloven. Eens zien als Sarah ook opneemt als ik haar probeer te bellen 😉

Advertenties

Geef een reactie so far
Plaats een reactieGeef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s%d bloggers liken dit: