Geert Lambert


Koffiedik
november 4, 2008, 4:55 am
Filed under: Buitenland | Tags: ,

polls

De laatste dag van de verkiezingen is ingezet. Ik schrijf wel degelijk “de laatste dag” want verkiezingen duren hier meerdere dagen. Nog voor de kiesbureaus om 7u opengaan heeft al meer dan 40% van de ingeschreven kiezers van New Mexico gestemd. Dat is een nooit gezien aantal, en het zijn bovendien vooral democraten. We weten dit aangezien bijvoorbeeld Bernalillo county (waar Albuquerque onder valt) op zijn website de gegevens geeft van de partijaanhorigheid van degenen die al stemden. Men kan dat doen omdat je geregistreerd moet zijn om te kunnen stemmen, en dat verloopt voornamelijk via de politieke partijen.

Gisteren kregen we in elk geval alle nodige informatie en hulp om onze waarnemingen naar behoren te kunnen vervullen. Zonet regelde ik nog een huurwagen en ik mag hopen dat de gevraagde GPS erbij zit. We zullen aardig wat kilometers moeten afleggen: van Cuba tot Madrid, maar dan allemaal in New Mexico natuurlijk. Of zouden we eerder naar Las Vegas, NM of Guadaloupe, NM gaan?

De einduitslag verwachten ze hier niet voor 6u woensdagochtend plaatselijke tijd, tegen dan is het al mooi 14u in de namiddag in Brussel. En toch denkt men dat rond 19u lokale tijd Albuquerque, wanneer de stembureaus hier sluiten (maar nog open zijn in Californië) de 44ste president zal gekend zijn. De Oostkust zal dan immers al enkele uren aan het tellen zijn. Wanneer Florida, Virginia en Indiana gekend zijn, begint men al wel te weten wat en hoe.

Zo zei een journalist ons dat wanneer bij het sluiten van de bureaus Obama Virginia binnengehaald heeft en Indiana “too close to call” (dus nog onbeslist) zou zijn, de Democraten gerust kunnen zijn; wanneer Virginia “too close to call” is en Indiana voor McCain kiest, zitten ze in de problemen. Maar dat zou dan allemaal nog maar op basis van exit polls zijn. Och, het is een theorie als een ander, in de paar dagen dat ik hier rondliep hoorde ik al meer theorieën dan er staten in de VS zijn. Mocht ik kandidaat zijn, zou ik de champagne pas ontkurken bij definitieve resultaten.

Soms krijg ik zelfs de indruk dat verkiezingen hier gewoon dienen om de opiniepeilers werk te geven en om te zien of hun peilmethodes niet bijgestuurd moeten worden. In dit land wordt alles gepeild en van alles wordt een show gemaakt. In een 7-eleven (een supermarktketen) koop je een koffie in een beker van ofwel de democraten ofwel de republikeinen, en daar maakt men dan onmiddellijk een peiling van. Koffiedik kijken, dus.

Verkiezingen zijn nochtans echte uitslagen, geen peilingen. Laat ons dat maar niet vergeten. Want net dat gebeurt hier constant: de peilers willen winnen en de show must go on. Terwijl het er toch om draait wie straks de eerste viool zal spelen in een resem dossiers die de hele wereld aanbelangen. Maar dat deze polls een belangrijke rol spelen in de echte keuze staat vast.

En net dat is bijzonder jammer. Kiezers moeten immers niet zus of zo stemmen omdat ze denken dat het zo of zus zal draaien, kiezers moeten vanuit hun hart en hun verlangens stemmen, niet vanuit strategische overwegingen. Anders wordt je steeds bedrogen. En als je hier ziet dat de peilingen wel eens wat verschillen naargelang van de gezindheid waartoe het tv-kanaal behoort die de peiling bestelde, vrees ik dat soms net dat de bedoeling is: kiezers beïnvloeden en zelfs bedriegen. Jammer, bijzonder jammer.

Je kan ook het verkiezingsdagboek van mijn running mate Thomas Vanbiervliet (secretaris van L²) volgen op de site van de JongProgressieven.

Advertenties

Geef een reactie so far
Plaats een reactieGeef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s%d bloggers liken dit: