Geert Lambert


“Yes, we can!”
november 5, 2008, 7:15 am
Filed under: Buitenland | Tags: ,

obama-wins

John McCain krijgt het trieste lot om af en toe nog een kwisvraag te zijn, maar weinigen zullen hem herinneren. Zonet volgde ik hier vanuit mijn hotelkamer zijn speech waarin hij zijn nederlaag toegaf. Op straat krioelt het hier van mensen die luidop schreeuwen van geluk, auto’s toeteren en ergens hoorde ik in de verte zelfs vuurwerk afschieten. Barack Obama wordt de 44ste president van de VS. Voor het eerst wordt aan Afro-Amerikaan president van dit bizarre land. Bizar omdat het vol zit van uitersten: zo ver vooruit op technisch vlak en toch vol van domme regeltjes en onbuigzame gewoontes, vol van hamburgerketens en toch zot van gezondheidswaarschuwingen, van stinkend rijke mensen tot straatarme bejaarden die aan hun lot worden overgelaten. Het is een land waarin je altijd wel leuke en aantrekkelijke kantjes aan ziet, maar waar je even vlug je buik vol hebt van onhebbelijkheden en ronduit dommigheden.

Ik maak me geen illusies dat Obama dit allemaal kan rechttrekken, maar hij beloofde Change en is zijn kiezers dus echt wel iets verschuldigd. De Verenigde Staten zijn en blijven een verdeelde natie. De binnenlandse agenda van Obama is loodzwaar, te beginnen met de ziekteverzekering die hier best wat mag europeaniseren. Obama zal daarbij de volle steun van zijn volksvertegenwoordigers en senatoren nodig hebben. In beide huizen heeft hij al een meerderheid maar het is onduidelijk of ze sterk genoeg wordt om vertragingen tegen te houden. Obama wint dan wel zowel voldoende kiesmannen als de “popular vote”, McCain haalt toch nog een meer dan behoorlijk percentage stemmen binnen. Het vereist dat Obama ook met hen rekening houdt om het land niet nog meer te verdelen. Maar als hij dat te veel zou doen, zal er van zijn Change bitter weinig in huis komen.

Maar ook op buitenlands vlak wachten hem onmenselijke uitdagingen. Obama krijgt vier jaar om te bewijzen dat de VS (en daardoor de wereld) een andere weg kan inslaan. Hij kan nu beslissen over hoe lang het conflict in Irak zal blijven duren. Aan hem om in Afghanistan een nieuwe weg te bewandelen en om in Iran niets te beginnen.

Change was Obama’s slogan, Hope zijn boodschap. Ik zit hier in de VS enkele uren voor ik terugvlieg naar Brussel en voel de hoop naar Hope, de drang van verandering, het verlangen naar nieuwe tijden. De massa’s die hier op straat staan, laten aanvoelen dat we hier echt wel iets historisch meemaken. Van Albuquerque over Chicago en Times Square, maar blijkbaar ook in Barcelona en Gent: Obama straalt een boodschap uit dat het kan. Het is onmogelijk voor één man, het is loodzwaar voor een heel team en – sorry – mijn scepsis over de slaagkansen op echte noodzakelijke grote veranderingen is groot. Maar Obama’s boodschap in zijn overwinningsspeech was duidelijk “Yes, we can!”.

Advertenties

Geef een reactie so far
Plaats een reactieGeef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s%d bloggers liken dit: