Geert Lambert


Persbericht: België moet defensiebeleid niet laten bepalen door Obama
november 5, 2008, 5:58 pm
Filed under: defensie, Persbericht | Tags: , ,

“Pieter De Crem moet eindelijk eens beseffen dat het niet de Amerikaanse president is die het Belgische defensiebeleid moet bepalen”, reageert senator Geert Lambert op de verklaring van De Crem dat België ook onder Obama extra troepen wil sturen naar Afghanistan. “Beslissingen over het inzetten van Belgische troepen moeten niet in Washington genomen worden, maar in het Belgische parlement.”

De regering-Leterme wil meer grondtroepen naar Afghanistan sturen en de F-16’s langer in het land laten. Kritiek op die beslissing wordt door De Crem beantwoord op een manier die we de laatste jaren van George W. Bush gewend waren: “Wie kritiek heeft op het sturen van extra troepen beledigt onze militairen en is een terroristenvriendje.” De Crem benadrukt dat ook de nieuwe Amerikaanse president voorstander is van het sturen van extra troepen.

Lambert hoopt dat de Atlantist De Crem een voorbeeld neemt aan de manier waarop de VS beslissen over het sturen van troepen. Daar is de regering afhankelijk van de goedkeuring van het parlement. In België heeft het parlement weinig in de pap te brokken, en wordt de commissie-Defensie door De Crem enkel gebruikt om zijn vele frustraties af te reageren.

Lambert hoopt verder dat De Crem de komende jaren ook wat energie steekt in een beter Europese samenwerking op het vlak van Defensie. Dat zou hem flink wat geld kunnen besparen, en het zou ons ook minder afhankelijk maken van de VS die, zoals de laatste jaren gebleken is, niet altijd de richting uitgaan die we in Europa verkiezen.

Advertenties

Geef een reactie so far
Plaats een reactieGeef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s%d bloggers liken dit: