Geert Lambert


Persbericht: “Synatom dient om begroting te dichten, niet voor hernieuwbare energie”
november 13, 2008, 6:38 pm
Filed under: Energie, EU, Kwakkelregering, Persbericht | Tags: , ,

De regering neemt geen initiatief om geld uit het Synatom-fonds te investeren in het windmolenpark voor de Belgische kust. Dat antwoordde minister van Klimaat en Energie Magnette op een mondelinge vraag van senator Geert Lambert (VlaamsProgressieven). Het windmolenproject dreigt stil te vallen omdat de banken wegens de crisis in de financiële sector de geldkraan dichtdraaien. De regering wil binnen de EU ook geen voorstel op tafel leggen voor de uitbouw van een Europees Verdrag voor Hernieuwbare Energie dat de inspanningen voor onderzoek en ontwikkeling van duurzame stroom moet bundelen.

De verdere uitbouw van het windmolenpark op de Thorntonbank dreigt in gevaar te komen omdat de banken de volgende fase van het project niet langer willen financieren. Als de bouwheer, C-Power, tegen april geen alternatieve financiering vindt, dreigt het project stil te vallen. C-Power dringt er nu bij de regering op aan om geld te mogen ontlenen uit hetgeen nog rest van het Synatom-fonds voor de ontmanteling van de kerncentrales, dat gespijsd werd door de Belgische elektriciteitsverbruikers.

Minister Magnette verschuilt zich achter de Commissie voor Nucleaire Voorzieningen, die moet beslissen wat er met het geld van Synatom gebeurt. Die commissie ligt echter op apegapen en komt nauwelijks samen. Een snel antwoord moet er dus niet worden verwacht. Nochtans kon de regering een tijd geleden wel vlot beslissen dat 250 miljoen euro uit het fonds gebruikt zou worden om de begroting te helpen dichten. “Blijkbaar komt het fonds goed van pas om een gaatje te dichten in de lekkende begroting, maar is een lening voor de productie van hernieuwbare energie onmogelijk. Het toont nogmaals aan dat deze regering totaal niet in staat is om op lange termijn te denken”, vindt Lambert.

In 2007 werd beslist dat 75 procent van Synatom belegd mag worden door de nucleaire exploitanten, in de realiteit dus Electrabel. Het saldo (25 %) moet worden belegd in activa buiten de kernexploitanten. Magnette berekende dat het budget dat nodig is om het windmolenpark af te werken het leeuwendeel van die 25 procent zou opslorpen, en toonde zich allesbehalve enthousiast. Opmerkelijk is dat de Klimaatminister liet uitschijnen dat er voor het ogenblik geen geld in het fonds zit, en er dus ook geen geld uit kan ontleend worden.

“Dat de Belgische banksector niet meer bereid is om de bouw van alternatieve energiecentrales te financieren, toont nogmaals de kortzichtigheid van de financiële sector aan. Er moet echter gewerkt worden aan een solide financiering van de dergelijke projecten. Het bouwen van alternatieve energiebronnen is immers onontbeerlijk voor het terugdringen van de uitstoot van broeikasgassen en vermindert onze afhankelijkheid van buitenlandse energieleveranciers.”

Een Europese krachtenbundeling op het gebied van alternatieve energie zou niet meer dan logisch zijn, aangezien de investeringen in onderzoek en ontwikkeling van alternatieve energie enorm zijn, en de privésector blijkbaar niet bereid is om dit te financieren. De lidstaten investeren elk jaar vele miljarden in kernenergie via Euratom, een soortgelijk project voor alternatieve energie is meer dan wenselijk.

Geert Lambert drong reeds in januari 2007, samen met een groep Europese collega’s, aan op de oprichting van Eurenew als platform om meer geld en middelen te investeren in onderzoek naar hernieuwbare energie. Fors investeren in hernieuwbare stroom zou in ons land bovendien 28 000 jobs creëren. Minister Magnette antwoordde echter dat hij in principe voorstander is van zo’n project, maar niet van plan is om actie te ondernemen. “De regering-Leterme ten voeten uit”, concludeert Lambert.

Advertenties

1 reactie so far
Plaats een reactie

[…] dat het Forum campagne voert tegen een overheidsbeslissing, wat niet opzienbarend is gezien zijn eerdere stellingnames ten voordele van Suez/Electrabel. Lambert stelt voor om de portefeuille van Magnette […]

Pingback door Persbericht: Lambert wil dat regering banden tussen Nucleair Forum en overheid doorknipt « Geert Lambert
Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s%d bloggers liken dit: