Geert Lambert


Persbericht: Dynastie kan verder feesten: werkgroep dotatie komt niet samen
november 14, 2008, 6:39 pm
Filed under: Persbericht, Senaat | Tags: ,

De werkgroep Dotaties van de Senaat wordt door de meerderheid overduidelijk op de lange baan geschoven: het is nog steeds onduidelijk of en wanneer de eerste zitting zal plaatsvinden. Nochtans was voor de zomer afgesproken om de werkgroep in oktober van start te laten gaan. Senator Geert Lambert (VlaamsProgressieven) dringt aan op een snelle opstart.

De kostprijs van het koningshuis is in België allesbehalve transparant. Zo krijgt de koninklijke familie naast een royale dotatie ook geld toegestopt uit verschillende begrotingsposten, onder meer voor de verwarming van de paleizen en de beveiliging. Toen premier Leterme daarover een vraag werd gesteld in de Senaat, schoof hij de hete aardappel door naar het parlement: “Wat betreft een eventuele wijziging van de wet van 7 mei 2000 over de dotatie aan de koningskinderen komt het aan de wetgever toe te oordelen of dat wenselijk is. In dat verband wil ik eraan herinneren dat de Senaat op 18 oktober 2001 heeft beslist om in de commissie voor de Financiën en voor de Economische Aangelegenheden een werkgroep op te richten belast met de voorbereiding van een voorstel over de dotaties ten gunste van de leden van de koninklijke familie.”

Die werkgroep blijft vooralsnog virtueel: de samenstelling werd keer op keer uitgesteld, en vragen over een agenda worden telkens afgewimpeld. Ook deze week drong Geert Lambert aan op een snelle samenkomst, maar ving opnieuw bot: het geld van het koningshuis blijft een huizenhoog taboe voor de regerende meerderheid.

Nochtans is het belangrijk om het dotatiesysteem in alle sereniteit te herzien voor de troonsafstand of het overlijden van koning Albert: op dat moment wordt de nieuwe dotatie immers vastgesteld, die vervolgens niet kan worden gewijzigd.

“De koninklijke familie kan dus met gerust gemoed de dag van de dynastie vieren, en zelfs een extra fles champagne laten aanrukken. Het ziet er immers niet naar uit dat de burgers van dit land binnenkort zullen te weten komen wat de Coburgs hen jaarlijks kosten”, besluit Lambert. Zijn wetsvoorstel – dat een overzicht toevoegt aan de begroting van alle uitgaven voor de monarchie die gefinancierd worden door de Civiele Lijst, dotaties aan de koninklijke familie, departementale begrotingen, begrotingen van de staatsdiensten met afzonderlijk beheer, begrotingen van de instellingen van openbaar nut en staatsbedrijven – is nog steeds hangende, en zal dat naar alle waarschijnlijkheid nog wel even blijven.

Advertenties

Geef een reactie so far
Plaats een reactieGeef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s%d bloggers liken dit: