Geert Lambert


Goed bestuur: laat de jongeren de crisis betalen
december 3, 2008, 11:24 pm
Filed under: Kwakkelregering | Tags: , ,

begroting-in-evenwichtIn tijden van economische crisis wordt er al eens minder orthodox omgesprongen met de begroting. De economie kan, op het moment dat privébedrijven en gezinnen niet happig zijn om grote uitgaven te doen, wel een injectie van vadertje staat gebruiken, zo is de redenering. Zelfs de liberalen van Open VLD vinden het tijd dat de overheid ingrijpt in de economie, en de CD&V, die de afgelopen jaren rondbazuinde dat zij voor goed bestuur (en dus een begroting met een overschot) stonden, laat toe dat de regering een potje maakt van de Belgische boekhouding.

Nu kan er wel iets gezegd worden voor government spending in tijden van crisis, maar het hangt er natuurlijk van af wat er met dat gespendeerde geld gebeurt. Komt het werkelijk ten goede van de economie of worden er cadeautjes uitgedeeld omdat er straks alweer verkiezingen aankomen? Ik vrees het ergste, en ik niet alleen. “Het ziet het er naar uit dat Sinterklaas langs alle kanten zal mogen strooien. Elke partij uit de coalitie krijgt een stukje lekkers. Van de factuur zullen we nog jàààren mogen genieten.” U merkt het, de laatste zin staat tussen aanhalingstekens en komt dus niet van mij, maar van een lid van de meerderheid (DS 28/11).

De begrotingsspecialist van de CD&V, Hendrik Bogaert, maakt het aanschouwelijk: “We maken een superbelangrijk moment mee in de geschiedenis van de overheidsfinanciën. Wat wij doen, is pensioengeld lenen. Het is belangrijk dat wij voor elke euro die wij lenen van dat pensioengeld, maatregelen hebben waarvan wij zeker zijn dat zij 2 of 3 euro aan pensioengeld zullen opbrengen. Dat is de conditio sine qua non om er geld in te stoppen.” Wie gelooft dat deze coalitie investeert in projecten met een rendement van 200 tot 300 procent, mag zijn vinger opsteken. Ik heb het laatste jaar al te veel goed bestuur gezien om daar nog in te geloven.

Het is duidelijk: deze regering is het geld van de komende generaties aan het opsouperen. Vergrijzing? Nooit van gehoord. Schuldafbouw? Connais pas. Leterme I steekt nog maar eens de kop in het zand en weigert elke verantwoordelijkheid.

Als de bonanza van Bogaert waarheid zou worden, zou het gat in de begroting inderdaad vanzelf verdwijnen. Maar sinds de jaren ’80 weten we dat een staatsschuld niet vanzelf oplost. Het zijn de jongeren van nu die binnen tien jaar dezelfde harde les zullen leren. Hopelijk is Yves Leterme tegen die tijd al heel lang burgemeester van Ieper.

Advertenties

Geef een reactie so far
Plaats een reactieGeef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s%d bloggers liken dit: