Geert Lambert


Naar een kernwapenvrij Europa?
december 9, 2008, 5:38 pm
Filed under: defensie, EU | Tags:

bomspotting-geertMidden de jaren ’80 trokken grote betogingen door de straten van Brussel, Parijs, Madrid en zowat alle Europese hoofdsteden. Met een massabeweging, in Vlaanderen gekanaliseerd door VAKA, kwam men op tegen de geplande plaatsing van de kruisraketten. Het was het hoogtepunt van de koude oorlog en extra bewapening werd het credo van de Navo-hardliners. Het is in die periode dat ik mijn politiek engagement opnam. De woede van een tiener tegen politici die geen oor hadden naar de meer dan 400.000 mensen die op straat kwamen, deed me besluiten dan maar zelf aan politiek te doen. Best naïef zou je kunnen zeggen, maar het heeft me er nooit van weerhouden om actie te blijven voeren voor een kernvrije wereld. Een bronchitis nadat de politie ons uren op een wei vasthield of het verlies van mijn schoenen in de modder rond het Navo-hoofdkartier in Brussel, ik nam het er graag bij.

Gisteren presenteerden tientallen prominenten hun plan voor een kernwapenvrije wereld en de dag voordien lanceerde president Sarkozy een Europees plan om de kernontwapening nieuw leven in te blazen. Het duurde blijkbaar meer dan 20 jaar om een deel van het establishment ervan te overtuigen dat dergelijke massavernietigingswapens helemaal geen plaats meer hebben in onze veiligheidsstrategie. Vandaag beheerst de aanpak van het terrorisme en de piraterij rond de kust van Somalië de agenda van de Navo. En dat we geen van beide defensie-prioriteiten met kernwapens gaan oplossen, zal iedereen wel duidelijk zijn.

En toch blijven sommigen twijfelen. Zo gaf onze minister van defensie De Crem toe dat België kernwapens stockeert, maar blijkbaar heeft hij geen plannen om die wapens effectief uit ons land weg te halen. Groot-Brittannië liet enkele maanden geleden weten dat wel van plan te zijn. En als we Sarkozy dus mogen geloven, wordt dit de optie van de hele Europese Unie.

Het blijft echter de vraag hoe lang het nog zal duren vooraleer men de mooie intenties zal overstijgen. Mogen wij nu eerstdaags van minister De Crem een voorstel verwachten over het ontmantelen van de kernraketten? Als het de EU echt menens is, moet ze meteen ook zelf het voortouw nemen. Net zoals in de discussie rond het sturen van een troepen naar Congo blijkt ook in deze discussie de noodzaak om als Europese Unie daadwerkelijk een eigen defensiepolitiek uit te tekenen. De harde lessen die we op ons oude continent bij meerdere wereldconflicten hebben ervaren, maar ook de diversiteit van belangen en politieke visies maakt dat Europa een volledig andere stem kan laten horen. Zeker in het dossier van de nucleaire proliferatie. Dat dit natuurlijk ook meteen inhoudt dat Frankrijk en Groot-Brittannië best hun eigen nucleaire capaciteit afbouwen, is evident. De vrijgekomen budgettaire ruimte kan men vervolgens gebruiken in de organisatie van vredesmissies. Stuk voor stuk bewezen deze veel effectiever te zijn in het vrijwaren van de veiligheid, ook in gebieden ver van het strijdtoneel.

De verklaringen van het EU-voorzitterschap en de oproep van tientallen prominenten kan misschien, meer dan 20 jaar na de fameuze anti-raketten-betogingen, het verhoopte resultaat opleveren. Zou het dan toch kunnen dat ons “naïef engagement” beloond zou worden? Ik hoop dat ik binnenkort mijn slijklaarzen voorgoed aan de kant kan schuiven. Tot nader order blijven ze echter paraat staan, net zoals de kruisraketten.

Advertenties

Geef een reactie so far
Plaats een reactieGeef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s%d bloggers liken dit: