Geert Lambert


Respect
december 18, 2008, 1:36 pm
Filed under: Burgerrechten, Kwakkelregering | Tags: , ,

Misschien een ideetje voor onder de kerstboom: een lijstje met alle gsm-nummers van alle rechters in het land. Kwestie van je in staat te stellen je zaak wat te beïnvloeden als je voor de rechtbank moet verschijnen. Graptje! Eigenlijk behoud ik het vertrouwen in onze justitie, alleen heb ik al lang geen vertrouwen in de grote partijen die rechters benoemen en ze dan halvelings als lijfeigenen beschouwen. Natuurlijk moet iemand de rechters en raadsheren aanstellen, maar houdt dat dan in dat ze niet meer onafhankelijk moeten opereren? Rechters hebben tot taak om de feiten te toetsen aan de wet. Ze moeten geen wetten schrijven. Sommigen durven daar wel eens in de fout te gaan. Maar politici moeten rechters helemaal geen instructies geven in welbepaalde zaken. Dat geldt voor Lizin in echtscheidingsdossiers, dat geldt des te meer voor een eerste minister in een zaak waarin hij politiek rechtstreeks betrokken is.

De feiten van de laatste dagen verontrusten me mateloos. De echte CVP-staat is blijkbaar terug: politici die zich dermate onontbeerlijk vinden dat ze zich menen alles te kunnen permitteren, ook rechters onder druk zetten om te doen wat zij vinden dat er moet gebeuren. Waar is het respect voor de individuele mening van mensen? Waar is het respect voor de scheiding der machten? Waar is überhaupt het respect voor de toch niet makkelijke taak van rechters die een beslissing moeten nemen die ingrijpende maatschappelijke en economische gevolgen kan hebben?

Het schouwspel van de laatste dagen is pijnlijk, bijzonder pijnlijk. Goed bestuur? Wie gelooft die mensen nog? Waar is de beloofde breuk met paars?? Tijd voor verandering zou ik zeggen.

Advertenties

Geef een reactie so far
Plaats een reactieGeef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s%d bloggers liken dit: