Geert Lambert


Misschien kan het conflict tussen Rusland en Oekraïne de EU nu wel overtuigen.
januari 9, 2009, 5:59 pm
Filed under: Energie, EU | Tags:

solarHet lijkt wel een “back to the future”, niet alleen duiken politici van de vorige eeuw in volle glorie terug op, de economische recessie in combinatie met wat communautair gekrakeel doet ons terugdenken aan de jaren ’70. De olieprijzen zijn weliswaar terug onder controle, maar daar duikt een leveringsprobleem in de gastoevoer op. “Och, zolang onze eigen gastoevoer maar OK is”, hoor ik velen denken. Vlaanderen is inderdaad niet té afhankelijk van gasleveringen uit Rusland, maar het leveringsconflict met Oekraïne moet ons wel degelijk aan het denken zetten: De Europese Unie is voor 50% van haar energietoevoer afhankelijk van externe spelers, vaak uit politiek instabiele regio’s. Het is dus onbegrijpelijk dat de Unie niet ondernemender is in het debat over de hernieuwbare energie.

Bizar dat de Europese Unie vandaag geen echt ambitieus programma heeft voor de realisatie van hernieuwbare energie. Nochtans heeft de Unie van bij haar ontstaan oog en oor gehad voor de energiepolitiek. De EGKS hield zich niet voor niets met kolen bezig en sinds 1957 werd via EURATOM een samenwerkingsverband opgericht rond kernenergie. Vandaag stellen we vast dat de fossiele brandstoffen echt niet meer de toekomst zijn. Niet alleen blijven ze een aanslag op het milieu, ze zijn – voor wie het milieu geen argument vindt – straks gewoonweg uitgeput. En in het kernenergiedebat horen we al jaren dat het de goedkoopste energievorm is… tenminste als we het onoplosbare probleem van de afval buiten beschouwing laten. Het is natuurlijk altijd gemakkelijk de rekening door te schuiven naar de volgende generaties.

Nochtans kan het radicaal anders. Enkele jaren geleden stelde ik samen met Duitse en Nederlandse parlementsleden voor dat de Europese Unie een verdrag zou sluiten rond hernieuwbare energie. Eurenew kon stilaan de vervanger worden van het al lang gedateerde Euratom-verdrag. De uitgestrektheid van de Unie, de diversiteit in geologie en klimaat, de aanwezigheid van zeeën en rivieren, de bijna constante aanwezigheid van zon en wind, het maakt dat Europa energieonafhankelijk zou kunnen worden.

Natuurlijk vergt dit zware investeringen. Maar de gaspijpleidingen waren dat ook. Natuurlijk vergt het onderhoud aan die centrales, maar kerncentrales zijn ook niet onderhoudsvrij. Feit is echter dat de keuze om radicaal voor hernieuwbare energiebronnen te gaan ons alleen maar voordelen oplevert. Zelfs als een volledige zelfvoorziening niet mogelijk zou zijn (wat ik niet geloof) blijft het noodzakelijk om hierin resoluut vooruit te gaan. De milieueffecten zijn gekend: minder CO2-uitstoot, minder fijn stof, minder gezondheidsrisico’s,…

Maar ook de economische voordelen sijpelen blijkbaar door bij investeerders en industrie. Meerdere studies tonen immers aan dat het duizenden jobs zou opleveren in een hoogtechnologische en innovatieve sector. De Europese economie zou dankzij de overheidsinvesteringen een toekomstindustrie kunnen uitbouwen. Niet voor niets blijken de bedrijven die in de sector van hernieuwbare energie werkzaam zijn grotendeels gespaard te blijven van de financiële crisis van de laatste maanden.

Maar dat het ook geopolitieke voordelen zou hebben, blijkt vandaag de dag nog maar eens. Wanneer we in onze noodzakelijke energiebevoorrading minder of helemaal niet afhankelijk zouden worden van derde landen kan de Unie haar handen vrij houden in een pak dossiers die de buitenlandse politiek beheersen. Keer op keer moeten we ons immers inhouden om voluit voor de eigen mening te gaan uit vrees dat de energiestroom zou worden afgesneden. Bovendien zou het onze economie stabielere energieprijzen garanderen doordat de invloed van de prijs van olie of gas zou geneutraliseerd worden.

Als de milieuargumenten of de economische realiteit de Europese Unie nog niet overtuigden, worden ze misschien naar aanleiding van het gasconflict tussen Rusland en Oekraïne wel wakker. Haar doelstelling om tegen 2020 20% van haar energiebehoeften uit natuurlijke bronnen te halen is veel te weinig ambitieus. Tijd dus om radicaal het stuur om te gooien.

Advertenties

1 reactie so far
Plaats een reactie

Het Eurenew-verhaal lijkt me inderdaad het enige juiste verhaal. Ik hoop dan ook dat het een van de speerpunten wordt van de Europese campagne van SLP, naast het afschaffen van de miljarden aan landbouwsubsidies.

Reactie door Jefrey
Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s%d bloggers liken dit: