Geert Lambert


Persbericht: Lambert dient wetsvoorstel in dat schadevergoeding aan mensen zonder papieren mogelijk maakt
januari 22, 2009, 4:32 pm
Filed under: Asiel en Migratie, Persbericht

Senator Geert Lambert (SLP) heeft een wetsvoorstel klaar dat de Commissie voor financiële hulp aan slachtoffers van opzettelijke gewelddaden toegankelijk moet maken voor alle slachtoffers, ook diegenen die niet wettig in ons land verblijven.

Het wetsvoorstel komt er na de negatieve beslissing van de Commissie in verband met de schadevergoeding aan de nabestaanden van Oulematou Niangadou, omdat het slachtoffer van Hans Van Themsche niet beschikte over een geldige verblijfsvergunning op het moment van de moord.

“De moord op Oulematou was niet de eerste racistische aanval op mensen zonder papieren in ons land”, herinnert Lambert. “En het valt te vrezen dat het ook niet de laatste zal zijn, gezien het klimaat van vreemdelingenhaat dat nog steeds aangewakkerd wordt door extreem-rechts. We kunnen dan ook niet de andere kant opkijken als er slachtoffers vallen, en er ons van af maken met een cynisch ‘eigen schuld, ze moest maar niet illegaal zijn’.”

Lambert merkt ook op dat mensen zonder papieren net als iedereen 137,5 euro betalen aan het fonds voor slachtofferhulp als ze veroordeeld worden door een rechtbank. “Het kan niet dat mensen zonder papieren wel bestaan als ze dader van een misdrijf zijn, maar plots niet meer als ze slachtoffer worden. Dit is een discrepantie tussen rechten en plichten.”

Vandaag kunnen daders wel gestraft worden voor gewelddaden die zij tegen mensen zonder papieren begaan, maar de slachtoffers dreigen in de kou te staan: als de dader onvermogend is, kunnen zij niet rekenen op herstel voor de schade die aan hun persoon of aan hun goederen werd aangericht. Ook mensen zonder wettig verblijf moeten zich tot politie en justitie kunnen wenden wanneer zij slachtoffer zijn van ernstige misdrijven. Het gaat om onvervreemdbare grondrechten die altijd en onversneden voor elke mens gelden en niet geconditioneerd mogen worden door welke voorwaarden dan ook. Zo mag niemand slachtoffer zijn van foltering of van vernederende en onmenselijke behandeling, welk statuut hij of zij ook heeft. Zo erkent België het recht op dringende medische hulp en het recht op onderwijs voor kinderen, ongeacht of hun ouders nu al dan niet papieren hebben.

Dat men al bij de wet van 26 maart 2003 een uitzondering voorzag, waarbij slachtoffers van mensenhandel wel in aanmerking komen voor schadevergoeding ook al waren ze illegaal, toont aan dat de wetgever toen al besefte dat men dergelijke bescherming niet kan ontzeggen louter op grond van een onwettig verblijf.

Lambert rekent erop dat het parlement, dat naar aanleiding van de BOM-wet liet zien dat het snel kan werken als het moet, hetzelfde tempo kan aanhouden nu het om de bescherming van slachtoffers gaat.

Advertenties

1 reactie so far
Plaats een reactie

Hulde!

Reactie door Sally Mens
Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s%d bloggers liken dit: