Geert Lambert


De klimaatminister mist de boot
januari 27, 2009, 4:04 pm
Filed under: Energie, EU | Tags: , ,

irena_bonn_300
Gisteren en vandaag wordt in Bonn het Internationaal Agentschap voor hernieuwbare energie IRENA opgericht. Op initiatief van Duitsland, met de volle steun van Spanje en Denemarken wordt eindelijk een intergouvernementele samenwerking opgestart waarbij kennis over hernieuwbare energie wordt uitgewisseld. Het zal bovendien een pleitbezorger zijn voor hernieuwbare energie, waarbij de diverse spelers op deze nieuwe energiemarkt in direct contact zullen staan met de overheden die finaal de zware investeringen daarin zullen moeten doen. Waar Duitsland liefst drie ministers, waaronder de minister van Buitenlandse Zaken Steinmeier, naar de conferentie stuurt, doet België alsof zijn neus bloedt. Het enige land met een minister die exclusief bevoegd is voor het klimaat zendt een ambassadeur om ‘waar te nemen’.

Nochtans is de energieproblematiek toch al lang gekend. Zo weten we dat sommige fossiele brandstoffen stilaan aan het opgeraken zijn. Bovenal is ondertussen het verband tussen de oude energiebronnen en de opwarming van de aarde voldoende aangetoond. En in het kernenergiedebat horen we al jaren dat het de goedkoopste energievorm is… tenminste als we het onoplosbare probleem van het kernafval buiten beschouwing laten. Het is natuurlijk altijd gemakkelijk de rekening door te schuiven naar de volgende generaties. Voeg daarbij het feit dat energie hoe langer hoe meer naast een economisch product ook een politiek wapen is geworden en eenieder weet dat ingrijpende maatregelen noodzakelijk worden. De Europese Unie is voor 50% van haar energietoevoer afhankelijk van externe spelers, vaak uit politiek instabiele regio’s. Het recente conflict tussen Rusland en Oekraïne toonde, weliswaar niet voelbaar in Vlaanderen, aan hoe we letterlijk en figuurlijk in de kou kunnen worden gezet.

Het is onbegrijpelijk dat de Unie niet meer ondernemend is in het debat over de hernieuwbare energie. Temeer ook omdat de economische voordelen hoe langer hoe duidelijker worden. Meerdere studies tonen aan dat de nieuwe industrie duizenden jobs zou opleveren in een hoogtechnologische en innovatieve sector. De Europese economie zou dankzij de overheidsinvesteringen een toekomstindustrie kunnen uitbouwen. Niet voor niets blijken de bedrijven die in de sector van hernieuwbare energie werkzaam zijn grotendeels gespaard te zijn in de financiële crisis van de laatste maanden.

Bizar dat de Europese Unie vandaag geen echt ambitieus programma heeft voor de realisatie van hernieuwbare energie. Nochtans heeft de Unie van bij haar ontstaan oog en oor gehad voor de energiepolitiek. De EGKS hield zich niet voor niets met kolen bezig en sinds 1957 werd via EURATOM een samenwerkingsverband opgericht rond kernenergie. Het was dan ook een gemiste kans dat men bij de herziening van de EU-verdragen hernieuwbare energie niet mee opnam. Er waren nochtans lidstaten die daarvoor hebben gepleit… alleen bleef België hier ook compleet afzijdig.

Enkele jaren geleden stelde ik samen met Duitse en Nederlandse parlementsleden voor dat de Europese Unie een verdrag zou sluiten rond hernieuwbare energie. Eurenew kon stilaan de vervanger worden van het al lang gedateerde Euratom-verdrag. De uitgestrektheid van de Unie, de diversiteit in geologie en klimaat, de aanwezigheid van zeeën en rivieren, de bijna constante aanwezigheid van zon en wind, het maakt dat Europa energieonafhankelijk zou kunnen worden.

Minstens zou de Unie via een coördinerende politiek investeringen buiten de EU kunnen aanmoedigen. Zo toont een studie van het Duitse Aerospace Center aan dat 0,3% van het zonlicht in de Sahara volstaat voor de hele energiebevoorrading van de Unie. Natuurlijk vergt dit zware investeringen. Maar de gaspijpleidingen zijn ook niet gratis. Natuurlijk vergen die centrales onderhoud, maar kerncentrales zijn ook niet onderhoudsvrij.

Het nieuwe Internationaal Agentschap zal net op al die terreinen actief zijn. Het wil een kenniscentrum worden, het wil een promotor zijn van en adviseur over hernieuwbare energie, het wil investeringen coördineren en onderzoek en ontwikkeling stroomlijnen. Kortom: de ambities van IRENA zijn torenhoog en toch bijzonder realistisch. Maar bij gebrek aan wereldwijd geloof blijft het vandaag een beperkte internationale samenwerking, vooralsnog niet onder de vlag van de EU of de VN. En vooralsnog dus ook zonder de volle steun van België. Ons land dreigt hier vandaag grandioos de boot te missen. De hele politiek rond hernieuwbare energie zal immers volgens de “lego-methode” moeten opgebouwd worden: stukje bij beetje koop je wat bij en investeer je in een ander pakket. Finaal heb je iets wat je generaties lang kunt doorgeven. Duurzaamheid heet zoiets. Een land dat zelf amper natuurlijke rijkdommen heeft, moet dus van dag één mee op de kar springen. Jammer dat zelfs een minister die zich enkel met het klimaat moet bezighouden hier geen prioriteit van maakt.

Advertenties

1 reactie so far
Plaats een reactie

[…] Forum campagne voert tegen een overheidsbeslissing, wat niet opzienbarend is gezien zijn eerdere stellingnames ten voordele van Suez/Electrabel. Lambert stelt voor om de portefeuille van Magnette dan maar […]

Pingback door Persbericht: Lambert wil dat regering banden tussen Nucleair Forum en overheid doorknipt « Geert Lambert
Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s%d bloggers liken dit: