Geert Lambert


Persbericht: SLP dringt aan op heronderhandeling Fortis met Wouter Bos
februari 3, 2009, 12:39 am
Filed under: Persbericht

De regering beschouwt de Fortis-deal als een gesloten hoofdstuk, maar het Fortis-dossier raakt in een patstelling. Aan de ene kant heb je de regeringspartijen die geen enkele heronderhandeling willen voeren en aan de andere kant heb je de aandeelhouders zoals Deminor en advocatenbureau Modrikamen en nu ook Ping An die een heronderhandeling eisen. SLP-voorzitter vraagt dat er een derde piste kan worden bewandeld, namelijk gaan heronderhandelen met Nederland.

SLP-voorzitter Geert Lambert vraagt dat de Belgische regering opnieuw gaat onderhandelen met Nederland over de hereniging van Fortis (zonder ABN Amro). In de nachtelijke onderhandelingen tijdens de crisis zijn beslissingen genomen die voor geen van de partijen echt deugdelijk zijn. Een heronderhandeling zou dan ook voor iedereen een goede zaak zijn en de kans op een goede afloop van de aandeelhoudersvergadering van 11 februari vergroten, stelt Lambert.

Hij baseert zich op de analyse die professor economie Koen Schoors (UGent) maakte. Schoors stelt dat de Nederlandse minister van Financiën Bos een goede zaak deed met het terughalen van ABN Amro naar Nederland, maar dat de integratie van het Nederlandse deel van Fortis in ABN Amro niet vanzelfsprekend is. Die operatie zou een dure aangelegenheid worden die opnieuw gepaard zou gaan met miljardeninvesteringen. Ook zou de integratie 7000 ontslagen kosten. Bovendien is de aanvankelijke reden voor de fusie tussen Fortis Nederland en ABN Amro verdwenen nu duidelijk is geworden dat ABN wel degelijk leefbaar is als onafhankelijke bank.

Een hereniging van Fortis zou bovendien logisch zijn omdat de Nederlandse en Belgische poot zo sterk met elkaar verweven zijn dat een splitsing onzinnig is. Fortis Bank Nederland verstrekt voornamelijk kredieten met geld van de Belgische deposito’s. Om een gezonde bank te maken zouden de twee onderdelen opnieuw samen moeten functioneren. Dat zou meteen het risico beperken dat Fortis België in deze onzekere tijden in een Sabena-scenario zou terechtkomen waarbij alle meerwaarde naar het moederbedrijf zou verdwijnen en Fortis een leverancier van cash wordt voor Paribas. Naast het onmiskenbaar intrinsieke voordeel, is dit eveneens een tussenstap om verder te heronderhandelen met BNP-Paribas.

Ook voor BNP-Paribas zou dit scenario immers positief kunnen uitdraaien. Zij krijgen initieel een kleiner aandeel, maar van een veel groter en gezonder geheel, en dat voor een kleiner initiële investering en met een optie op een meerderheid in de toekomst.Opnieuw rond de tafel gaan zitten met Wouter Bos zou dus een win-win-verhaal kunnen zijn voor de werknemers, de Belgische en Nederlandse overheid en de aandeelhouders. Lambert dringt er bij de regering-Van Rompuy op aan om vóór de aandeelhoudersvergadering van 11 februari de nodige stappen te zetten. “Als deze regering echt meent dat ze in het algemeen belang handelt, dan is ze zichzelf verplicht om minstens te proberen tot een heronderhandeling te komen. Alle elementen liggen op tafel om tot een oplossing te komen, het enige wat nu nodig is is politieke moed.

Advertenties

1 reactie so far
Plaats een reactie

[…] Persbericht: SLP dringt aan op heronderhandeling Fortis met Wouter … […]

Pingback door Persbericht: SLP dringt aan op heronderhandeling Fortis met Wouter … | ozvq.com
Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s%d bloggers liken dit: