Geert Lambert


Persbericht: Lambert wil dat regering banden tussen Nucleair Forum en overheid doorknipt
februari 5, 2009, 6:00 pm
Filed under: Energie, Persbericht | Tags: ,

tegen-kernenergieSenator Geert Lambert (SLP) wil dat de organisaties die direct of indirect afhankelijk zijn van de Belgische overheid zich terugtrekken uit het Nucleair Forum, de lobbygroep die deze week een barnumcampagne startte tegen de uitstap uit de kernenergie. Hij vindt dat het niet kan dat de overheid een peperdure campagne steunt die rechtstreeks ingaat tegen een beslissing van het parlement.

Onder andere de instellingen van openbaar nut SCK en IRE betalen via hun lidgelden aan het Forum mee aan de campagne. De minister van Klimaat en Energie Magnette weigerde vanmiddag te antwoorden op de vraag van senator Lambert hoeveel die lidgelden bedragen.

Ook Synatom, het bedrijf dat instaat voor het beheer van de volledige splijtstofcyclus van de Belgische kerncentrales, is lid van het Nucleair Forum. De CEO van Synatom is zelfs voorzitter van het Forum. Synatom is een dochter van Electrabel, maar de overheid bezit een ‘golden share’ in het bedrijf en heeft twee vertegenwoordigers in de Raad van Bestuur. Synatom beheert in opdracht van de overheid ook het fonds dat is aangelegd voor de ontmanteling van de kerncentrales.

Lambert vindt het bizar dat een bedrijf dat in opdracht van de overheid het fonds beheert om de kerncentrales te ontmantelen, tegelijk een campagne opstart om de sluiting van die centrales tegen te houden. Hij wil dan ook dat de twee vertegenwoordigers van de overheid in de Raad van Bestuur erop aandringen dat Synatom zich terugtrekt uit het Forum en dat CEO Robert Leclère kiest tussen zijn twee onverenigbare opdachten.

Het was opvallend dat minister Magnette in zijn antwoord op de parlementaire vraag van Lambert absoluut geen graten zag in de banden tussen de overheid en de organisator van de campagne die de publieke opinie moet overtuigen van de weldaden van kernenergie. “De kerncentrales blijven nog open tot 2025, niets houdt de nucleaire organisaties dus tegen om tot die tijd campagne te voeren voor kernenergie”, stelde hij. De minister weigerde dus in te zien dat het Forum campagne voert tegen een overheidsbeslissing, wat niet opzienbarend is gezien zijn eerdere stellingnames ten voordele van Suez/Electrabel. Lambert stelt voor om de portefeuille van Magnette dan maar meteen te veranderen in ‘minister van Electrabel’.

Advertenties

3 reacties so far
Plaats een reactie

Het is tegenwoordig niet meer in. Maar je hebt groot gelijk!

Reactie door Frank Bombeke

Waar ken ik dit toch van? In Nederland hadden we een Brede Maatschappelijke Discussie olv jonkheer De Brauw. Alles lag open, alleen werd telkens de anti-kernenergiebeweging radicaal en naïef genoemd en bleek al snel, na een inbraak in het Ministerie van Economische Zaken, dat de blauwdrukken voor een nieuwe kerncentrale al klaar lagen. Zogenaamd omdat er een energietekort dreigde.

Als Al Qaeda plannen heeft voor vuile bommen, te maken met kernafval, lijkt het me niet verstandig alvast een hoopje klaar te zetten in Mol, Gorleben, Sellafield of hoe al die plaatsen des doods ook mogen heten.

Ik zie in België trouwens opvallend weinig windmolens en zonnepanelen. Veel goedkoper en duuzamer, zorgt voor veel meer installatiewerkgelegenheid en zonder bergen afval.

Reactie door Sally Mens

De milieu activiste Anja Hermans bewees zo pas dat de kerncentrale van Doel qua beveiliging een zeef is. Ze maakte een uigebreid dossier met de resultaten van haar twee jaar durend onderzoek als vrije journaliste. Els Van Weert steunt haar. Ook de PVDA, Groen!, CAP, Greenpeace, Friends of the Earth en een groeiënd aantal mensen en groepen. Dit is een zaak van groot maatschappelijk belang.

Anja betrad twaalf keer het terrein van de centrale. Ze kon via een rioolbuis tot vlak bij de warme zone kruipen… Ze maakte talloze foto’s als bewijs. Het zal wel niet als reactie op Anja’s onderzoek zijn, dat Nucleair Forum en Electrabel nu met een geldverslindende campagne naar buiten komen. Ze bevat wel argumentatie in het debat tegen kernenergie. Dat plutonium oplevert voor kernwapens.

Anja Hermans moest voor de Correctionele rechtbank van Dendermonde verschijnen wegens haar onthullingen.Ze riskeert een “straatverbod” rond Doel. Of twee jaar effectief ! Uitspraak 2 maart.

Lees: “Beveiliging Doel trekt op niks” – http://www.indymedia.be/en (Linkerkolom site – Het volledige dossier is hier te vinden).

Reactie door Koen Calliauw
Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s%d bloggers liken dit: