Geert Lambert


Persbericht: Magnette kan geen beleidsdaden voor Klimaat opnoemen
februari 19, 2009, 6:42 pm
Filed under: Energie

Senator Geert Lambert (SLP) vraagt dat de portefeuille van Klimaat bij een andere minister wordt ondergebracht. Paul Magnette (PS) blijkt immers nog helemaal geen beleid te hebben uitgevoerd of gepland die de productie van hernieuwbare energie moet stimuleren. Ondertussen blijkt dat er wel degelijk overheidsgeld gevloeid is naar de pro-kernenergiecampagne van het Nucleair Forum.

De klimaatsverandering wordt algemeen beschouwd als één van de problemen die dringend een oplossing vragen. De regering Leterme stelde er zelfs een echte Klimaatminister voor aan. Maar wat doet minister Magnette nu precies voor dat klimaat? Bijzonder weinig, zo blijkt uit zijn antwoord op een parlementaire vraag van senator Geert Lambert.

Lambert ergert zich aan de passiviteit van de minister, die op Youtube wel in allerlei filmpjes verkondigt dat het nu echt tijd wordt voor actie en dat de tijd begint te dringen. Hij vroeg Magnette dan ook of hij al iets ondernomen heeft om de productie van hernieuwbare energie te stimuleren. Het bleef bijzonder stil op de regeringsbanken: de minister verkoos om niet te antwoorden op deze vraag.

Het Klimaatplan dat de minister eerder voorstelde kreeg deze week harde kritiek te slikken van de Federale Raad voor Duurzame Ontwikkeling: het was niet meer dan een oplijsting van bestaande maatregelen. Vreemd genoeg beaamde de minister de kritiek volledig: hij bestempelde zijn eigen plan als ondermaats. Toch wil de minister zich nog niet wagen aan een echt beleid: hij wil eerst de regionale verkiezingen in juni afwachten.

Na het weigeren om geld uit het synatom-fonds vrij te maken voor investeringen in hernieuwbare energie (wat nochtans wettelijk bepaald is) en het afwezig blijven op de oprichting van een internationaal agentschap voor hernieuwbare energie, is dit opnieuw een teken aan de wand dat Magnette weigert zijn opdracht als minister van Klimaat uit te voeren. Het is duidelijk dat deze man Suez/Electrabel geen strobreed in de weg zal leggen.

“Als er in deze regering nog iets overblijft van de wil om goed te besturen, dan moet premier van Rompuy de portefeuille Klimaat van Magnette afnemen en doorgeven aan een minister die wel in staat is om een beleid te voeren”, vindt Lambert, die toegeeft dat het vinden van zo’n minister in deze regering geen gemakkelijke opdracht zal zijn.

Magnette antwoordde bij monde van vice-premier Onkelinx wel op de vraag van Lambert over de financiering van het Nucleair Forum dat dezer dagen een barnumcampagne voert om de weldaden van kernenergie aan te prijzen. Hoewel Magnette twee weken geleden nog antwoordde aan Lambert dat er volgens hem geen overheidsgeld naar de campagne was gevloeid, blijkt nu het omgekeerde. Onkelinx vond die twee stellingen niet in tegenspraak met elkaar en noemde de bedragen die de gesubsidieerde instellingen als SCK, IRE en Belgocontrol aan het Forum betalen miniem, terwijl SCK in 2008 en 2009 bovenop het gewone jaarlijkse lidgeld van 3838 euro nog eens 261 641 euro betaalde voor de ‘communicatie en werkingsmiddelen’ van het Forum. “Bedragen van hoogstens 100 000 euro dus”, besloot Onkelinx, met een rekenkronkel die het slechtste laat vermoeden voor de Belgische begroting.

Opmerkelijk is dat Belgocontrol, dat volledig gefinancierd wordt met overheidsgeld, weigert te antwoorden op de vraag alvorens de raad van beheer is samengekomen om zich over de cijfers te buigen. Lambert vindt het niet kunnen dat de minister dit toelaat: “Ik stel een parlementaire vraag over die bedragen. Belgocontrol hoeft die cijfers enkel op te zoeken in zijn boekhouding en aan de minister over te maken. Ik zie niet in welke manoeuvres van de raad van beheer nodig zijn vooraleer die cijfers aan het parlement kunnen worden gegeven. Blijkbaar is hier iets niet helemaal koosjer.”

Lambert eist dan ook dat de minister de cijfers alsnog overmaakt en ervoor zorgt dat Belgocontrol zich met onmiddellijke ingang uit het Nucleair Forum terugtrekt.

Advertenties

Geef een reactie so far
Plaats een reactieGeef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s%d bloggers liken dit: